Pilkkikaudella kalaa ruokapöytään

Tavallinen pilkkisaalis koostuu varsin usein erikokoisista ahvenista. Ne voi lajitella jo paikan päällä koon ja käyttötarkoituksen mukaan eri pusseihin. Pikkuahvenet voi vaikka nylkeä. Niistä syntyy mm. herkullista kukkoa ja keittoa. Suuremmat ahvenet sopivat fileoituna paistinkalaksi ja wokkiin tai kokonaisena savupönttöön tai uuniin.

Juuri ennen kutua keväällä naarasahventen vatsaontelon ollessa täynnä mätiä ja kylkilihojen ollessa laihoja, kannattaa niiden fileinä valmistaminen unohtaa ja siirtyä vaikkapa sopan keittoon. Myös ahvenen mäti maistuu keitossa tai pannulla pusseissaan kypsennettynä ja ryyditettynä mustapippurilla ja suolalla. Sitä vastoin koirasahventen kylkilihat ovat paksumpia ja ne sopivat hyvin fileeksi.

Pilkkiavannosta nousee ahventen ohella yleensä ainakin särkiä ja kiiskiä. Nekin tarjoavat hienoja makuelämyksiä. Kannattaa siis ottaa ne talteen ja käsitellä oikein. Särjestä saa esimerkiksi hienon tartarin sipulihakkeen ja kananmunan kera, eikä kiisken hienostunutta muskottimaista makua voita keitossa mikään.

Oikea käsittely takaa laadukasta kalaa

Nyt pilkkikauden ollessa parhaimmillaan on aika muistuttaa saaliin oikeasta käsittelystä. Pilkkisaalista ei saa päästää jäätymään. Muuten sen käsittely ei poikkea avovesikauden saaliin käsittelystä.  Käsittely alkaa kalan noustessa avannosta. Se on tainnutettava välittömästi napakalla iskulla aivojen kohdalle, jotka sijaitsevat hieman silmien tasalta taaksepäin. Oikein tähdätty sopivan voimakas isku lopettaa kalan välittömästi ja katkaisee sen stressitilan.

Tainnutettu kala on verestettävä viivyttelemättä. Se tapahtuu pistämällä veitsellä sivulta kalan kurkkuun niin, että valtimo katkeaa. Kurkkua ei tarvitse katkaista. Pisto riittää ja sydän pumppaa veret lihaksistosta ulos. Pilkkikaloja ei pidä laskea jäälle, koska lumi tukkii pistokohdan, eikä veri pääse valumaan ulos. Kalat voi laittaa valumaan saalislaatikkoon tai –pussiin, kunhan muistaa välillä huuhdella valuneen veren ja limat pilkkiavannossa pois.

Kevätjäillä ilman lämmettyä kalat kannattaa laskea verestymään jäälle syntyneisiin vesilammikoihin, koska vesi tehostaa veren ulostuloa. Saaliin tainnutus ja verestys pilkkijäillä riittävät. Perkaamisen voi huoletta talvella jättää kotikeittiöön.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x