Päiväkodeissa ammattitaidotonta henkilöstöä

Aluehallintovirastot lähettivät kaikkiin Manner-Suomen kuntiin kyselyn keväällä 2024 varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuuksista. Kyselyn tulosten mukaan Manner-Suomen suomenkielisissä päiväkodeissa henkilöstöstä 20,5 %:lla ei ole varhaiskasvatuslain mukaista kelpoisuutta tehtävään.

Tulosten mukaan Manner-Suomessa on yhteensä 16 452 varhaiskasvatuksen opettajaa, joista ei-kelpoisia on 4 179 (25,40 %). Varhaiskasvatuksen sosionomeja on 372, joista ei-kelpoisia on 152 (40,86 %). Varhaiskasvatuksen lastenhoitajia on 23 377, joista ei-kelpoisia on 3 897 (16,67 %).

Valvonnan kohteena yli 130 kuntaa

Syksyllä 2024 valvonnan kohteeksi otettiin kunnat, joissa ei-kelpoisten osuus koko henkilöstöstä oli vähintään 25 % tai ei-kelpoisten osuus varhaiskasvatuksen opettajista oli vähintään 30 %. Tämän perusteella valvontaan otettiin Manner-Suomen 293 kunnasta yhteensä 136 kuntaa, joista pyydettiin selvitykset kaikkien 1233 päiväkodin henkilöstön osalta. 157 kuntaa jätettiin valvonnan ulkopuolelle, sillä kelpoisuusehdot täyttävää henkilöstöä oli näissä kunnissa yli 75 %.

Valvonnassa tarkasteltiin, kuinka monessa päiväkodissa (n=1233) kelpoisuusehdot täyttävän henkilöstön määrä jää alle 75 %. Tällaisia oli 55 % kaikista valvontaan mukaan otetuista päiväkodeista. Päiväkoteja, joissa ei ollut yhtään kelpoisuusehdot täyttävää varhaiskasvatuksen opettajaa oli yhteensä 72 kappaletta. Näistä ruotsinkielisiä päiväkoteja oli seitsemän. Valvonnassa mukana olleista päiväkodeista 62 % oli sellaisia, joissa varhaiskasvatuksen opettajista alle 70 % täytti varhaiskasvatuslain edellyttämän kelpoisuuden tehtävään.

Valvontaan otetuista kunnista 119 (n=136) aluehallintovirasto on antanut joko ohjausta, kiinnittänyt huomiota tai huomauttanut varhaiskasvatuslain 25 §:ssä kunnalle asetettuun velvollisuuteen huolehtia siitä, että päiväkodeissa on riittävästi 26–28 §:ssä säädetyn kelpoisuusvaatimuksen täyttäviä varhaiskasvatuksen opettajia, varhaiskasvatuksen sosionomeja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitajia, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa ja jotta myös vammaisten ja muiden lasten tuen tarpeisiin vastataan. Sen sijaan 17 kunnassa henkilöstön kelpoisuustilanne oli saatu korjattua valvonnan aikana, eikä asia antanut aihetta enempiin toimenpiteisiin aluehallintovirastossa.

Huonoin tilanne on pääkaupunkiseudulla, joissa lähes puolella varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevistä ei ole varhaiskasvatuslain 26 §:n mukaista kelpoisuutta tehtävään. Tämä koskee sekä suomenkielisiä että ruotsinkielisiä päiväkoteja.

Ruotsinkielisissä päiväkodeissa Etelä-Suomen alueella 38 %:lla koko henkilökunnasta ei ole varhaiskasvatuslain mukaista kelpoisuutta tehtävään.

Katso myös

Suomalaisten toimeentulovaikeudet lisääntyneet

Suomalaisista 9 % kuului vuonna 2024 kotitalouksiin, joilla oli vaikeuksia tai suuria vaikeuksia saada tulot …

0 0 äänet
Article Rating
Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit