Koronarokotteet tarvitsevat kylmäketjun

Kylmäketjun toimivuus on ratkaisevassa roolissa, kun koronavirusrokotteita kuljetetaan eri puolille maailmaa. Suomessa on tarvittavaa osaamista ja tekniikkaa, jolla voidaan varmistaa riittävät lämpötilat niin rokotteiden kuljetuksen, varastoinnin kuin jakelun aikana.

Koronavirusta vastaan tarkoitettujen rokotteiden kuljetus, varastointi ja jakelu edellyttävät katkeamatonta kylmäketjua kaikissa vaiheissa, muutoin riskinä on, että rokotteet pilaantuvat tai menettävät tehonsa. Eri valmisteiden vaatimissa lämpötiloissa on kuitenkin isoja eroja. Esimerkiksi Pfizerin ja BioNTechin kehittämä rokote vaatii varastointiin jopa noin –70 celsiusasteen kylmyyden. Yhdysvaltalaisen Modernan rokotteen kerrotaan säilyvän –20 celsiusasteessa.

– Vaaditut lämpötilat ovat saavutettavissa, niin kuljetuksen kuin varastoinninkin aikana. Tekniikan saatavuuden puolesta voimme taata rokotteiden säilyvyyden käyttöön asti. –70 celsiusasteen saavuttavia varastoja ei vain liiemmin ole saatavilla, Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry:n toimitusjohtaja Mika Kapanen sanoo.

Osaajia ja tekniikkaa Suomessa on siis saatavilla, vaikka sitä ei välttämättä ole vielä kaikkialla rokotteiden kannalta tarvittavissa paikoissa käytössä.

Maailmalla suurin huolenaihe on juuri koronarokotteiden tulevan jakelun turvallinen järjestäminen. Maailman terveysjärjestö WHO on aiemmin arvioinut, että 25 prosenttia kaikista rokotteista voi pilaantua tai menettää tehonsa, kun niitä joudutaan kuljettamaan ja varastoimaan kuumissa oloissa ilman jäähdytystä.

BBC:n mukaan Pfizerin koronavirusrokotetta jaetaan yhtiön toimipaikoista Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista kylmälaukuissa, jotka pitävät rokotteet oikeassa lämpötilassa kymmenen päivää. Yhtiön kylmälaukussa on kuivajäätä ja GPS-paikannin rokotteiden lisäksi.

Pfizerin mukaan Suomeen tuotavat COVID-19-rokotteet valmistetaan Pfizerin Puursin tehtaalla Belgiassa. Pfizer vastaa rokotteen maahantuonnista ja rokotteiden toimittamisesta suoraan toimituspisteisiin. Yhtiö toimittaa rokotteet Suomessa keskuksiin, joissa on käytössä ULT-pakastimet (eli syväjääpakastimet). Niissä rokotteet säilyvät kuuden kuukauden ajan. Sulattamisen jälkeen laimentamatonta rokotepulloa voidaan säilyttää viiden päivän ajan jääkaapissa (2–8 °C).

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x