Viime vuonna rengasratsioissa huomattiin, että talvirenkaiden kesäkäyttö on lisääntymässä. Kitkarenkailla varustettujen autojen osuus oli syksyn rengasratsioissa 5,1 prosenttia, mikä tarkoittaa, että 150 000 autoilijaa ajaa kesärenkaiden sijaan talvirenkailla.
Lain mukaan on sallittua ajaa nastattomilla talvirenkailla eli kitkarenkailla tai nastattomiksi nypityillä nastarenkailla myös kesäisin. Ominaisuuksiensa puolesta talvirenkaista ei kuitenkaan ole turvalliseen kesäajoon, vaikka urasyvyyttä olisi riittävästi.
Märkä asfaltti on talvirenkaalle liukas
Testitulosten mukaan pohjoisiin olosuhteisiin tarkoitettu kitkarengas ei pärjää sadekelillä edes loppuun kuluneelle kesärenkaalle. Talvirenkaiden heikkoudet kesäajossa on todettu useissa testeissä. Erityisen selkeästi erot tulevat esille kesän sadekeleillä.
Talvirengas ohjautuu kesärengasta hitaammin
Talvirenkaissa on voimakas palakuviointi ja tiheästi lamelloitu pintakuvio. Kun ne yhdistetään talvikäyttöön suunniteltuun kumiseokseen, rengas ohjautuu kesärengasta hitaammin. Renkaan hidas ohjautuvuus tulee ilmi yllätystilanteissa, jolloin se ei tottele täsmällisesti ohjausliikkeitä.
Myös vakaudeltaan kitkarengas tai nastattomaksi nypitty nastarengas on kesärengasta heikompi. Talvikäyttöön suunniteltu kulutuspinnan kumisekoitus, yhdistettynä palakuvioon, ei ole jäykkyydeltään kesärenkaan veroinen.
Kuumana kesäpäivänä talvirenkailla varustetun auton kulkua joutuu korjailemaan jopa suoraan ajettaessa, koska rengas joustaa sivusuunnassa herkemmin kuin jäykempi kesärengas.
Talviseen käyttöön suunniteltu kulutuspintasekoitus kehittää kesäkuumalla tarpeettoman paljon lämpöä joka siirtyy renkaan rakenteeseen. Tästä seuraa ongelmia kestävyydelle, eli renkaan komponentit voivat pahimmassa tapauksessa irrota toisistaan ja rengas rikkoutua.