Lohkoketjuteknologia muodostaa läpinäkyvän ja luotettavan jaetun tietoverkon ja tehostaa merkittävästi raaka-aineiden toimitusketjun läpinäkyvyyttä, kun tietoja materiaalin alkuperästä ei voi muuttaa huomaamatta. Litiumioniakkujen tuotannossa käytettävien raaka-aineiden, kuten koboltin, jäljitettävyys on yksi tärkeimmistä kestävän kehityksen toimista.
Volvo on päässyt sopimukseen kahden kansainvälisen akkutoimittajansa, CATLin (Kiina) ja LG Chemin (Etelä-Korea), sekä lohkoketjuteknologiayrityksien kanssa koboltin jäljitettävyysprosessista. Volvo on sitoutunut täyteen jäljitettävyyteen ja haluaa varmistaa akkujen materiaalin vastuullisesta louhimisesta.
CATL ja LG Chem ovat tunnettuja akkuvalmistajia, joilla on pitkä historia litiumioniakkujen toimittamisesta autoteollisuudelle. Ne täyttävät tiukat louhintaehdot liittyen teknologiseen johtajuuteen, vastuullisiin toimitusketjuihin, hiilipäästöjen vähentämiseen sekä kilpailukykyisiin kustannusmalleihin.
Teknologiayritykset Circulor ja Oracle käyttävät lohkoketjuteknologiaa CATLin toimitusketjussa aikaisemmin tänä kesänä tehdyn onnistuneen pilottikokeilun seurauksena. Alkuperäisessä testissä RSBN-lohkoketjun (Responsible Sourcing Blockchain Network) avulla saatiin seurattua koboltin koko toimitusketjua Kongon Huayoun kaivoksesta, LG Chemin tehtaaseen Etelä-Koreaan, ja sieltä edelleen päämääräänsä Fordin tehtaalle Yhdysvaltoihin.
Lohkoketju on digitaalinen tilikirja
Lohkoketju sisältää toisiinsa kryptografian kautta liitettyjen tietojen luettelon. Toimitusketjuissa lohkoketjuteknologia luo tapahtumista tietueita, joita ei voi muuttaa, sekä vahvistaa yhteisen sääntöjoukon tietojen tallentamiselle. Tämä antaa mahdollisuuden vahvistaa ja arvioida tapahtumia riippumattomasti.
Lohkoketjun data sisältää koboltin alkuperän, ominaisuudet, kuten painon ja koon, hallussapitoketjun sekä tiedot, jotka kertovat osallistujien toiminnan olevan linjassa OECD:n (Organisation for Economic Co-operation and Development) toimitusketjuohjeiden kanssa.
Volvon, CATLin ja LG Chemin väliset sopimukset kattavat akkujen toimituksen tulevana vuosikymmenenä seuraavan sukupolven Volvo- ja Polestar -malleihin, mukaan lukien XC40 Recharge -malliin. Volvo odottaa vuoteen 2025 mennessä, että puolet sen kansainvälisestä myynnistä on lähtöisin täyssähköautoista ja loput hybrideistä.