Kirjastot avataan ja asteittain 1.6.2020 alkaen. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää, ja yhtäaikaisten asiakkaiden määrää kirjastotilassa voi rajata riittävän väljyyden turvaamiseksi. Kirjastotilassa järjestettävissä tilaisuuksissa ja tapahtumissa tulee huomioida voimassa oleva 50 henkilön enimmäisosallistujamäärä.
Yhä useampi on löytänyt kirjastojen e-kirjat. Suomenkielisten e-kirjojen lainat kasvoivat voimakkaasti kevään aikana. Lahdessa, Joensuussa ja Kuopiossa e-kirjojen lainat kaksinkertaistuivat. Pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella kasvu on ollut kymmenien prosenttien luokkaa. Myös e-lehtien kysyntä kasvoi kevään aikana voimakkaasti lehtilukusalien ollessa suljettuina.
Kirjastot kertovat lisänneensä e-kirjojen ja muiden digitaalisten sisältöjen hankintaa koronakriisin aikana. Silti kirjastojen on ollut mahdotonta vastata voimakkaasti kasvaneeseen kysyntään. Lainaamista rajoittavat aineistohankinnan määrärahat, jotka eivät ole kasvaneet viime vuosina.
– Ajankohtaisen ja laadukkaan kokoelman luominen vaatii osaamisen lisäksi rahoitusta. Koronakevät toi esiin, miten tärkeää lukeminen ja kirjastojen käyttö on suomalaisille. Aineistomäärärahoja tarvitaan valikoimien laajentamiseen ja myös koululaisille lainattavien e-kirjojen hankintaan, kertoo toiminnanjohtaja Rauha Maarno Suomen kirjastoseurasta.
E-kirjojen hankinta ei poista tarvetta painetuille kirjoille. E-kirjojen osuus kaikista kirjalainoista on viime vuosina ollut alle kaksi prosenttia.
Tuhansia uusia asiakkaita
Kirjastot ympäri Suomea kertovat saaneensa tuhansia uusia asiakkaita digipalveluidensa käyttäjiksi. Ihmisten kynnys ottaa käyttöön digitaalinen palvelu on madaltunut huomattavasti. Tämä selittää sitä, miksi esimerkiksi kirjastojen tarjoamien elokuvapalveluiden suosio on kasvanut merkittävästi kevään aikana.
Suomen kirjastoseuran mukaan poikkeuksellinen kevät saa aikaan pysyvän muutoksen kirjastojen käyttöön. Kasvaneen digilainauksen myötä yhteisen e-kirjaston saaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, ja nyt kirjastot suunnittelevat yhteisen e-kirjaston rakentamista.
– Tulevan viiden vuoden aikana näemme murroksen lukemisessa ja kirjastojen käytössä. Kirjaston tehtävä on tarjota tasa-arvoinen mahdollisuus käyttää digitaalisia kirjoja ja muita sisältöjä. Pelkkä sisältö ei kuitenkaan riitä. Myös opastaminen ja neuvonta on kirjastoissa tehtävää tärkeää työtä, joka tukee suomalaisen yhteiskunnan digitalisaatiota, Rauha Maarno sanoo.
Kirjastojen avaaminen toteutetaan asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuudesta huolehtien. Suurin osa palveluista, kuten lukusalit, työskentelytilat ja asiakastietokoneet, ovat käytössä heti avaamisen jälkeen. Palveluissa on kirjastokohtaisia rajoituksia.
Omatoimiaukioloajat ovat useimmilla paikkakunnilla toistaiseksi tauolla. Myös kirjastoautot aloittavat liikennöinnin ja turvallisuudesta huolehditaan eri tavoin, kuten esimerkiksi palvelemalla asiakkaita auton ulkopuolella.
- Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan - 3.10.2024
- Luistonesto ja ajonhallinta säästävät renkaita - 30.9.2024
- Karkkipäivien ei pitäisi kuulua nykyaikaan - 17.8.2024