Ilman perinteistä peiliä kuljettajalla on esteetön näkymä. Peilihahmotelma kuvaa perinteisen peilin sijaintia.

Kamerajärjestelmä taustapeilien tilalle – parempaa näkyvyyttä

Uudessa Mercedes-Benz Actrosista puuttuu tausta- ja laajakulmapeilit. Ne on korvattu katonrajaan sijoitetuilla kameroilla ja matkustamon A-pilareihin sijoitetuilla näyttöruuduilla.

MirrorCam-järjestelmä oli myös yksi keskeisistä syistä, jotka toivat Actrosille arvostetun International Truck of the Year 2020 -palkinnon. Se takaa kuljettajalle esteettömät näkymät myös kohteisiin, jotka aikaisemmin jäivät ohjaamon A-pilarien sekä tausta- ja laajakulmapeilien muodostamaan katveeseen. Tästä on hyötyä risteyksissä, peruutuksissa ja tiukoissa käännöksissä. Kuljettajan ei tarvitse enää kurottaa yhtä pitkälle oikealle tai vasemmalle kuin ennen nähdäkseen liikenteen oman autonsa takana. Kiinteästi asennettuihin peileihin verrattuna näkyvyys on parempi, koska kamerakuva kohdistuu aina tien sisäreunaan ja kuljettajalla on koko ajan näköyhteys perävaunun takareunaan. Kameran liikettä voi säätää perävaunun kokoa ja mittoja vastaavaksi. Kuljettaja voi säätää kummankin puolen kameran liikettä manuaalisesti oveen sijoitetulla nelisuuntakytkimellä.

Lian ja sateen vaikutus kuvanlaatuun

Kuran tai sadeveden vaikutus kuvan laatuun on ratkaistu sijoittamalla kamerat ohjaamon katonrajaan, suojaamalla linssiä sen yläpuolelle sijoitetulla lipalla, linssien pinnoituksella, sekä siirtämällä kamerakuva digitaalisesti ohjaamon näyttöruutuihin. Lisäksi kameroiden lämmitys kytkeytyy päälle automaattisesti, kun ulkolämpötila laskee alle 15 asteen.

Näyttöruutujen linjat auttavat arvioimaan etäisyyksiä

Ruudussa näkyy kolme kiinteää linjaa sekä yksi liikuteltava linja, jonka voi säätää ennen ajoon lähtöä osoittamaan tarkasti oman auton takareunan. Merkintöjen avulla voi arvioida auton liikkeitä kolmessa tyypillisessä ajotilanteessa; onko tilaa vasemmalle siirtymiseksi, jääkö peruutettaessa tarpeeksi tilaa auton taakse ja milloin auton voi ohjata takaisin oikealle kaistalle ohituksen jälkeen.

Sumu tai pimeys

Kameran korkean valovoiman ansiosta näyttökuva on luonnonvaloa kirkkaampi. Valovoima säätyy automaattisesti vallitsevien valaistusolojen mukaisesti. Jos ulkona on täysin pimeää, MirrorCam voi näyttää vain sen alueen, jota auton omat valot valaisevat – aivan kuten perinteiset peilitkin.

Molempien näyttöjen kirkkautta voi säätää yksilöllisesti kosketusnäytöstä tai monitoimiohjauspyörästä. Pilarinäytön halkaisija on noin 38 senttiä eli se vastaa perinteisen sivu- ja taustapeilien kokoa. Kuva on tarkka, vaikka sen pikselimäärä ei yllä esimerkiksi matkapuhelimen näytön terävyyteen. Näyttöruutua katsotaan kauempaa kuin puhelimen näyttöä, eikä silmä kykene erottamaan yhtä monta kuvan yksityiskohtaa, joten yhtä suurta pikselimäärääkään tarvita.

Väärin säädetyt peilit heikentävät turvallisuutta

Näkymä peileistä muuttuu aina istuma-asennon vaihtuessa. Kamera-järjestelmää käytettäessä kuljettajan näkökenttä pysyy samana kaikissa istuma-asennoissa. Näkyvyyttä voi säätää yksilöllisesti oveen sijoitetulla käyttökytkimellä. MirrorCam huomauttaa kuljettajaa näytön varoituksella, jos näkyvyys ei ole lain edellyttämällä vähimmäistasolla. Alkuperäiset asetukset palaavat, kun kuljettaja painaa käyttökytkintä ja pitää sen hetken pohjassa.

Joillakin kuljettajilla on vaikeuksia peruuttaa suoraan MirrorCamin avulla

Peruutuksia varten on kaksi näkymätilaa. Vakioasetuksessa suuri keskinäyttö näyttää alueen välittömästi oman auton ympärillä ja alaosa alueen hieman kauempana autosta. Toiminto on kätevä erityisesti silloin, kun peruutetaan kaarteessa. Kun autoa peruutetaan suoraan, toiminto on usein parempi kytkeä pois päältä. Suorissa peruutuksissa MirrorCam vaatii totuttelua. Koska kamerat sijaitsevat hieman kauempana ajoneuvon ulkolaidoista kuin peilit, ne myös näyttävät laajemman alueen auton ympärillä. Kuljettajan kannattaa totutella tähän ja opetella peruutuksia kummankin sivunäytön avustamana. Jos suoraan peruutettaessa katsoo vain yhtä näyttöä, voi tuntua siltä, että ajoneuvo liikkuu taaksepäin kulmassa eikä suorassa linjassa.

Toiminta moottori sammutettuna

Kamerajärjestelmän voi aktivoida kahdeksi minuutiksi apukuljettajan puolelle sijoitetusta kytkimestä, vaikka moottori on sammuksissa ja ikkunaverhot vedetty alas. Tauolla tai lepohetkellä oleva kuljettaja voi halutessaan tarkistaa ajoneuvon ympäristön ja varmistaa, liikutaanko auton ympärillä luvattomissa aikeissa. Järjestelmä käynnistyy automaattisesti aina, kun ovi avataan. Se varmistaa, että autosta voidaan aina poistua turvallisesti.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x