Lämpötilan pudottaminen asteella säästää viisi prosenttia

Kodeissa on totuttu tarpeettoman korkeisiin lämpötiloihin, jopa 24 asteen sisälämpötilat ovat yleisiä. Tuomalla sisälämpötila asteittain ihanteelliselle tasolle voidaan merkittävästi pienentää energiankulutusta. Samalla huoneistojen sisäilmastosta tehdään terveellisempää.

Lämmitys on taloyhtiöiden suurimpia kustannuksia, joten lämmityksen tehokas ja tasainen toiminta on tarkeää, ilman turhaa kulutusta tai ylilämmitystä. Lämmityksen energiankulutuksen seuranta, verkoston toiminnan ylläpito ja oikea säätö sekä kunnossapito ehkäisevät ongelmia ja pitävät energiankulutuksen sekä kustannukset kurissa.

Suomen Ympäristökeskuksen ilmasto-oppaan mukaan lämmitys vie noin neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta. Energiateollisuuden tilastojen mukaan yleisin lämmitystapa on kaukolämpö, jonka piirissä asuu lähes kolme miljoonaa suomalaista.

Auringonpaiste, käynnissä olevat kodinkoneet ja ihmisten tuottama lämpö vaikuttavat huoneistojen lämpötilaan. Tasaista lämmitystä vaikeuttavat muun muassa heikosti toimivat termostaatit, jotka usein sijaitsevat ikkunoiden vieressä ja säätömahdollisuudet voivat olla rajalliset. Hyödyntämällä lämmityksessä talojen kykyä varata energiaa rakenteisiin sekä edellä mainittuja lämpöenergianlähteitä saadaan leikattua kiinteistöjen kulutuspiikkejä ilman, että se vaikuttaa sisäolosuhteisiin. Lisäksi muiden energioiden, erityisesti auringon lämpösäteilyn huomioiminen ja hyödyntäminen osana lämmitystä auttaa pudottamaan energiankulutusta.

– Lämmityksen energiankulutusta voidaan vähentää ilman, että mukavuudesta tarvitsee tinkiä. Turhan korkeiden lämpötilojen laskeminen ihannetasolle on myös parhaita keinoja parantaa sisäilman laatua. Tutkitusti terveyshaitat lisääntyvät lämpötilan noustessa yli 22 asteen. Samalla energiankulutus kasvaa tarpeettomasti, sanoo tekoälyratkaisuja kaukolämmönohjaukseen tarjoavan yrityksen energiatehokkuusasiantuntija Lauri Rajamäki.

– Lämpötilaerot saman talon huoneistojen välillä voivat olla suuria. Lisäksi keskiarvolämpötilat huoneistoissa heittelehtivät liian paljon vuodenaikojen mukaan. Automatisoimalla lämpötilansäätö voidaan leikata merkittävästi energiankulutusta. Tasainen lämpötila auttaa pitämään myös kosteustason hyvänä, mikä tekee asumisesta asukkaille miellyttävämpää ja kiinteistöt pysyvät paremmassa kunnossa, Rajamäki jatkaa.

Patteriverkoston säätö

Oikein tehdyllä säädöllä voidaan saavuttaa jopa 10-15 prosentin säästö energiankulutuksessa. Huonelämpötilojen pudottaminen yhdellä asteella säästää keskimäärin viisi prosenttia asuinkerrostalon lämmityskustannuksista.

Lämmitysverkoston epätasapaino ja suuret lämpötilaerot rakennuksen eri osissa aiheuttavat turhan kulutuksen lisäksi huonot asuinolosuhteet. Lämmitysverkoston säädöllä varmistetaan, että verkoston vesi kiertää jokaisen lämmityspatterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti talon eri osissa.

Suurin osa ihmisistä viihtyy parhaiten 21-22 celsiusasteen huonelämpötilassa. Liian viileä tai vetoisa asunto tuntuu epämukavalta ja ongelmaa yritetään yleensä korjata nostamalla lämmitysverkoston lämpötilatasoa. Liian kuuma huoneilma taas väsyttää ja houkuttaa avaamaan tuuletusikkunat, jolloin lämmitysenergia karkaa ulos.

Jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta Suomessa kaipaisi patteriverkoston säätöä. Säädön tarve riippuu myös muista taloyhtiössä toteutettavista korjauksista ja uudistuksista. Luvanvaraisissa ulkovaippaan eli ulkoseiniin, ikkunoihin ja kattoon tai ilmanvaihtojärjestelmään kohdistuvissa korjaushankkeissa määräykset edellyttävät varmistamaan ilmanvaihdon ja lämmityksen oikean ja energiatehokkaan toiminnan, jolloin myös patteriverkoston säätö on yksi tarkasteltava asia.

Katso myös

Sähköautojen latauspiste tulee pakolliseksi ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin

Ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joiden yhteydessä on yli 20 pysäköintipaikkaa rakennuksen sisällä tai samalla kiinteistöllä, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x