EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda kaikkia taimia

Euroopan komissio on todennut kasvien matkustajatuonnin yhdeksi suurimmista kasvintuhoojien leviämisen riskeistä. Vaikka kasvi näyttäisi terveeltä, siinä voi olla esim. tuhohyönteisen munia tai kasvitauti, jonka oireet eivät vielä ole puhjenneet.

Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Lainsäädäntö astuu voimaan 14. joulukuuta, jonka jälkeen ei voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman kasvinterveystodistusta. Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta voidaan tehokkaammin estää kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle.

– Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta. – On hyvä opetella ajattelemaan tuliaisten tuomista uudella tavalla. Osa matkailijoista on jo hyvin tietoisia siitä, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Nyt rajoitus laajenee myös mm. marjoihin, hedelmiin ja vihanneksiin, sanoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

Tulli valvoo matkustajatuontia – tuotteet voi jättää tulliin

Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin (liha- ja maitotuotteille on omat niille erikseen varatut säiliöt) ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita.

Kasvinterveystodistus tarvitaan:

  • taimille, ruukkukasveille, viherkasveille
  • pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille,
    kylvösiemenille
  • leikkokukille ja -oksille
  • tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille

Vaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Joillakin kasveilla on maahantuontikielto EU:n ulkopuolelta, jolloin niitä ei saa tuoda lainkaan. Maahantuontikiellossa ovat monet puuvartiset kasvit esim. havukasvit, omenapuut, päärynäpuut, sitruspuut.

Vaatimus kasvinterveystodistuksesta ja maahantuontikiellot koskevat sekä tuontia matkatavaroiden mukana että tilaamista verkkokaupoista. Jos tilaa kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolelta, niille pitää saada kasvinterveystodistus. Todistus vaaditaan myös tietyiltä puutavaralajeilta.

Katso myös

Suojaa lapset – varjo on paras suoja UV-säteilyltä

Lapset tulee suojata liialta auringolta, mikäli he eivät voi olla varjossa. Paras tapa on tarjota …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x