Matkaa ei tehdä kulkemisen vuoksi, eikä tavaraa siirretä kuljettamisen vuoksi. Liikenne ja autoilu ei ole itseisarvo, vaan tarpeellinen osa taloutta ja vapaa-aikaa. Liikkumisvälineen valinta on vapautta, jota ei pidä rajoittaa. Eri liikennemuodot; joukkoliikenne, jalankulku, pyöräily, sekä autoilu täydentävät toisiaan.
Liikennejärjestelmä on kokonaisuus, jonka suunnittelussa autoliikenteen tarpeet tulee ottaa huomioon myös kaupunkiseuduilla. Maito ja leipä kulkevat jatkossakin ruokakaupan hyllylle kumipyörin. Auto on useimmiten työssäkäynnin, harrastusten ja kauppa-asioinnin edellytys. Kuorma- ja pakettiautoliikenne on kaupan ja teollisuuden kuljetusjärjestelmän ydin ja tuo netistä tilatut tavarat kotiovelle. Liikkumiseen on oltava vapaus valita parhaiten soveltuva kulkutapa – myös auto.
Liikkuminen kuluttaa energiaa ja aiheuttaa päästöjä kaikissa muodoissa. Autoala on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjumiseen ja ilman laadun parantamiseen. Autojen polttoaineenkulutus ja päästöt ovatkin vähentyneet merkittävästi ja tulevaisuudessa uusiutuvat käyttövoimat tuovat paljon mahdollisuuksia päästöjen vähentämiseen.
– Auto on monelle välttämättömyys. Kotitaloudet käyttävät kaikkia kulkutapoja – vain harva meistä pärjää pelkästään pyöräillen tai joukkoliikenteellä. Kun tilanne sitä vaatii, meillä tulee olla vapaus valita myös auto, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.
Liikennesektori on ollut monella tapaa edelläkävijänä kasvihuonekaasujen vähentämisessä. Tällä vuosituhannella uusien autojen hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet noin kolmanneksella. Ilman laatuun vaikuttavat päästöt ovat vähentyneet vieläkin enemmän. Kehittyvä ajoneuvoteknologia vaatii myös infrainvestointeja.
– Ilmastokeskustelussa liikenne korostuu, mikä on tärkeää, mutta samalla usein unohtuu, että henkilöautoliikenne aiheuttaa kymmenesosan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä, muistuttaa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.