Auton omistamisen tarve on myös ikäsidonnaista

Yli puolet ajokortillisista suomalaisista, joiden taloudessa on auto, pitää auton omistamista täysin välttämättömänä. Alle prosentti vastaajista puolestaan pitää autoa täysin tarpeettomana.

Kokemus auton välttämättömyydestä kasvaa iän myötä aina 65-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen se hieman pienenee. Alle 34-vuotiaista vain hieman yli neljä kymmenestä pitää autoa täysin välttämättömänä, joskin ani harva kokee sen täysin tarpeettomaksi.

– Auton välttämättömyys painottuu keski-iän eri vaiheisiin eli kulkee käsi kädessä niin sanottujen ruuhkavuosien kanssa. Se on elämänvaihe, jossa yhdistyy työn, perheen ja vapaa-ajan liikkumisen tarpeet ja ylipäätään aktiivinen elämäntapa. Nuoremmilla vastaajilla elämäntilanne on ehkä joustavampi eikä heillä välttämättä ole lapsia kyydittävänään. Perheen kasvaessa myös asuinpaikka saattaa siirtyä kaupungin ytimen joukkoliikenteen ulottuvilta kauemmaksi, missä autoa tarvitaan toisella tavalla. Vanhin vastaajaryhmä puolestaan ”downshiftaa” ajamisessaan, sanoo maajohtaja Tommi Iiskonmäki.

Mielenkiintoinen tutkimustulos on lisäksi se, että yli puolet vastaajista (51 %) haluaisi omistaa auton, vaikka elämäntilanne ei sitä sinänsä vaatisikaan. Varsinkin nuorille, alle 34-vuotiaille aikuisille auton omistaminen vaikuttaa perustuvan enemmän haluun kuin tarpeeseen. He ovat vastaajaryhmistä se, joka kokee auton omistamisen vähiten välttämättömäksi, mutta samalla haluavat kovimmin omistaa oman auton.

Luvut käyvät ilmi Kamuxin teettämästä kyselystä, joka toteutettiin 18–70-vuotiaille ajokortillisille suomalaisille, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Lopulliseen kohderyhmään kuului 1009 vastaajaa.

Katso myös

Poliisi tapasi pikkujoululiikenteestä lähes sata rattijuopumuksesta epäiltyä

Rattijuopumuksesta epäiltyjä henkilöitä jäi kiinni lähes sata, kun poliisi valvoi pikkujoululiikennettä tehostetusti koko maassa 24.–26.11.2023. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x