sunnuntai , marraskuu 17 2019
Uutisotsikot
Koti / Raksa-Extra / Asuntojen hintakehityksessä suuria eroja myös alueiden sisällä

Asuntojen hintakehityksessä suuria eroja myös alueiden sisällä

Asuntojen hintakehityksen alueellinen eriytyminen on edelleen voimistunut. Helsingissä, Turussa ja Tampereella hinnat nousevat, muualla maassa laskevat tai pysyvät ennallaan. Erot alueiden välillä ja sisällä ovat huomattavia.

Muita asunto- ja rakennus­markkinoiden kehitys­suuntia ovat vuokralla asumisen yleistyminen edelleen ja suuret yhtiölaina­osuudet, joiden kasvu näyttäisi viime aikoina kuitenkin pysähtyneen, selviää Tilasto­keskuksen tiedoista.

Hintojen alueellinen moninaisuus on huomattavaa. Maakunta­keskusten keskusta-alueilla hinnat laskevat huomattavasti vähemmän kuin keskustojen ulkopuolella.

Vuokralla-asuminen on yleistynyt edelleen. Vuokrat ovat nousseet lähes kaikkialla, mutta vuosinousu on hidastunut. Alueiden väliset erot keskivuokrissa ovat suuria. Pääkaupunki­seudulla vapaa­rahoitteisen vuokra-asunnon keski­määräinen neliövuokra on 1,5-kertainen muun Suomen vuokra­tasoon verrattuna. Uusissa, kuuden kuukauden aikana solmituissa vuokra­suhteissa keski­neliövuokra kaksiosta Helsingin keskustassa on 23 euroa, kun se Oulun keskustassa on vajaat 14 euroa.

Asuntorakentamiseen myönnettyjen rakennus­lupien määrän väheneminen indikoi asunto­tuotannon vähenemistä lähiaikoina. Asunto­tuotannon lasku tulee näkymään pääosin kerrostalo­rakentamisen vähenemisenä. Pientalo- sekä rivi- ja ketjutalo­rakentamisen osuus asunto­tuotannosta on kerrostalo­rakentamista huomattavasti vähäisempää.

Asuntotuotanto keskittyy pienasuntoihin, mutta vuodesta 2015 alkanut yksiöbuumi on hieman rauhoittunut vuoden 2019 aikana. Asuntojen keski­koko on kuitenkin edelleen pienentynyt. Asuntotuotantotavoitteisiin on päästy kuudessa suurimmassa kunnassa lukuun ottamatta Helsinkiä.

Suurissa kaupungeissa uusia asuntoja myydään yhä suurilla yhtiölaina­osuuksilla. Suurten yhtiö­lainojen osuuden kasvu näyttäisi kuitenkin pysähtyneen, ja monissa kaupungeissa osuus laskenut vuonna 2019.

Vanhojen asuntojen kauppa on luku­määräisesti viime vuoden tasolla, mutta selvästi alempana kuin vuosi­kymmenen vaihteessa.

Katso myös

Huonelämpötilan pudottaminen asteella säästää viisi prosenttia lämmityskustannuksista

Kodeissa on totuttu tarpeettoman korkeisiin lämpötiloihin, jopa 24 asteen sisälämpötilat ovat yleisiä. Tuomalla sisälämpötila asteittain …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *