Oppilaitosten nuuskattomuus ja savuttomuus vaatii ohjeita

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on yleistä ammatillisissa oppilaitoksissa. Päivittäin tupakoi 23 % ammattiin opiskelevista nuorista, ja nuuskaaminen lisääntyy jatkuvasti: 17 % pojista nuuskaa päivittäin. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on ammatillisissa oppilaitoksissa moninkertaisesti yleisempää kuin lukioissa.

Henkilökunnalla on halua savuttomuustyöhön mutta vakiintuneet toimintatavat puuttuvat, todetaan Opetushallituksen ja Syöpäjärjestöjen teettämässä tutkimuksessa.

– Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi tehtävä työ on keskeinen tapa kaventaa nuorten välisiä terveyseroja. Tupakka- ja nikotiinituotteiden haitalliset terveysvaikutukset ovat kiistattomia ja ne näkyvät myös nuorten opiskelu- ja työkyvyssä. Nuorena omaksutut elämäntavat, kuten tupakointi ja nuuskaaminen, säilyvät usein pitkälle aikuisuuteen. Erot tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön yleisyydessä selittävät merkittävän osan eri sosioekonomisten ryhmien välisistä terveyseroista, kertoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.

Tutkimuksen mukaan oppilaitokset puuttuvat siihen, missä tupakoidaan – ei niinkään siihen, tupakoivatko opiskelijat. Oppilaitoksissa ei ole vakiintuneita käytäntöjä siitä, miten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön tulisi puuttua. Savuttomuustyö on yleisesti yksittäisten aktiivisten opettajien tai muiden henkilökunnan jäsenten vastuulla.

Erityisen hankalaksi henkilöstö kokee nuuskan käyttöön puuttumisen. Opiskelijat nuuskaavat osana oppilaitosten arkea eikä erillisillä paikoilla. Nuuskan käyttö on vaikeampi tunnistaa ja henkilökunta kokee siihen puuttumisen vieraana, jopa liian intiiminä.

– On tärkeää, että ammatillisissa oppilaitoksissa tunnistetaan savuttomuustyön tärkeys. Kannustan ammatillisia oppilaitoksia tarttumaan savuttomuuteen johdon ja strategian tasolla. Kun savuttomuustyöhön on sitouduttu koko oppilaitoksen tasolla, on helpompi alkaa rakentaa yhteisiä käytäntöjä ja pelisääntöjä yhdessä opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa, korostaa Opetushallituksenpääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

– Keskeinen havainto on, että ammatillisten oppilaitosten savuttomuustyö tarvitsee toimia kolmella tasolla. Nikotiinittomuuden vahvistamisessa tarvitaan oppilaitosten johtajien tukea. Savuttomuustyö on tuotava vahvemmin osaksi opetussuunnitelmaa ja opetusta. Lisäksi henkilöstö tarvitsee valmiita malleja ja ohjeita savuttomuustyön toteuttamiseksi, kuvailee tutkimuksen tutkija valtiotieteiden tohtori Jenni Simonen.

Savuttomuudella viitataan kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden, kuten savukkeiden, nuuskan ja sähkösavukkeiden, käyttämättömyyteen.

Katso myös

Selkäkipuihin liittyy usein myyttejä

Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ehkäisee selkävaivoja. Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä. Fysiatrian erikoislääkäri …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x