Villiyrteistä mukavasti ruokaa

Villiyrttien keräily on kulkeutunut ruokaharrastajien lautasten kautta yhä useamman luonnosta ja ruoasta kiinnostuneen elämään. Se on saanut myös villiyrttien ja -vihannesten osaajat verkostoitumaan ja oppimaan  lisää toisiltaan.

Ilmiö muistuttaa sienestyshuumaa, joka levisi taannoin uudelleen koko kansan harrastukseksi. Villiyrttitieto on hypännyt muutaman sukupolven yli, mutta joukossamme on ihmisiä, jotka ovat imeneet oppeja edellisiltä sukupolvilta. Uutta tutkittua ja kokeiltua tietoa saadaan koko ajan.

Villiyrtteihin pätee sama sääntö kuin sieniin. Laita ruoaksi vain niitä kasveja, jotka varmasti tunnistat turvallisiksi ja syötäviksi. Ennen luontoretkeä täytyy kerrata myös jokamiehen oikeudet. Näillä eväillä luontoretket onnistuvat erinomaisesti. Hiljalleen voi laajentaa lajien tuntemista. On hyvä opetella vaikka muutama laji vuosittain. Kun sen tekee lasten kanssa, niin tulee samalla siirtäneeksi tietoa eteenpäin loppuelämäksi.

Villiyrttiharrastukseen ei tarvitse välttämättä metsää, myös kaupunkien puistot ja pihamaat tarjoavat paljon löytämisen iloa. Villiyrttireseptejä ja kursseja löytyy paljon.

Viisi villiyrttiä, joilla harrastus on helppo aloittaa

Nokkonen. Jokaisen pihan ja joutomaan monipuolinen vakiokasvi, joka kerätään alkukesästä nuorena.  Polttava pinta lauhtuu ryöppäämällä pehmeäksi moneen herkkuun.

Ketunleipä eli Käenkaali. Monen lapsuusmuistoihin kuuluva kirpeä kasvi, jonka lehdet ja kauniit kukat ovat edukseen mm. salaateissa. Ripottele käenkaalin lehtiä salaatteihin, keittojen pinnalle ja esimerkiksi kotijuuston koristeeksi.

Voikukka. Alkukesästä kerättäviä lehtiä voi käyttää salaatteihin ja pinaatin tavoin. Loppukesästä voi hyödyntää juuria mm. lisäkkeenä. Tuoreita voikukan lehtiä voi käyttää monipuolisesti ruoan laitossa. Lehdet sopivat käytettäväksi esimerkiksi vihersmoothieissa, salaateissa, muhennoksissa, keitoissa, paistoksissa ja piirakoissa. Voikukan pirteänkeltaiset kukat toimivat hyvin koristeena.

Maitohorsma. Maitohorsmanversot maistuvat herkullisilta kiehautettuina tai höyrytettyinä. Lehtiä voi käyttää mm. teenä. Nuoret maitohorsman versot sopivat tarjottavaksi parsan tapaan. Lehdistä tehty silppu antaa vaihtelua salaatteihin ja vihannespaistoksiin. Maitohorsma tunnetaan ehkä parhaiten yrttijuomakasvina.

Vuohenputki. Missä piha, siellä vuohenputki. Pieniä lehtiä voi käyttää luovasti esimerkiksi salaatteihin, keittoihin, tahnoihin ja piirakoihin. Vuohenputki kuuluu putkikasveihin niin kuin porkkana, palsternakka ja tillikin. Kypsennettyjen lehtien maku muistuttaa hieman porkkanaa.

Maitohorsma.
Maitohorsma.
Vuohenputki.
Vuohenputki.
Voikukka
Voikukka.
Nokkonen
Nokkonen.
Ketunleipä.
Ketunleipä.

Katso myös

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksia menetettiin selvästi edellisvuotta enemmän

Valvontalautakunnan päätöksellä ammattioikeutensa menetti 132 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x