Kuvituskuva.

Moottoripyöräpoliisien ajokausi kestää huhtikuusta marraskuuhun

Moottoripyöräpoliisit suorittavat laajalla skaalalla erilaisia poliisitehtäviä, joissa pääpaino on liikenteen valvonnassa. Moottoripyöräpoliiseilta edellytetään hyvää fyysistä kuntoa, kykyä toimia yksin haastavissa tilanteissa sekä laaja-alaista poliisityön hallintaa.

Moottoripyöräpoliisit ovat ajamisen ammattilaisia, eivätkä koskaan lähde liikenteeseen talven jäljiltä ennen pyörän hallinnan kertausta. Tätä suositellaan lämpimästi myös muille. Sopiva paikka on esimerkiksi iso parkkialue, missä voi turvallisesti muistella pyörän hallintaa.

Moottoripyöräpoliisit ovat pitkälle koulutettuja ja erikoistuneita kaksipyöräisten valvontaan. Siksi juuri he tulevat valvomaan tehostetusti mopoja ja moottoripyöriä.

Länsi-Uudenmaan poliisilla on parin vuoden ajan ollut valvonnassa nollatoleranssi muun muassa virityksiin, tekniseen kuntoon ja ajokäyttäytymiseen liittyen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huomautuksia puutteista ei jaeta. Tällä menettelyllä pyritään vastaamaan ongelmiin, jotka mopoihin ja moottoripyöriin liittyvät.

Osa nuorten mopoista on todella huonossa kunnossa

– Valvonnassa löytyy viikoittain niin huonokuntoisia mopoja, ettei niillä olisi mitään asiaa muun liikenteen sekaan, kertoo komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen liikenneyksiköstä.

Tyypillisimpiä ajokieltoon johtavia vikoja ovat jarrujen heikko kunto ja eriasteiset viritykset. Liian usein mopoilijoiden vanhemmat tuntuvat olevan täysin tietämättömiä mopojen todellisesta kunnosta.

Kaksipyöräisiin erikoistuneilla poliiseilla on viesti nuorille ja vanhemmille

Uusi ikäluokka on jälleen tullut mopoikään ja opettelu muun liikenteen seassa ajamisessa alkaa. Näille nuorille poliisilla on lyhyt, mutta ytimekäs viesti.

– Olette korvaamattomia, mutta ette kuolemattomia. Tämä monelta nuorelta unohtuu, kun mopoilla liikenteeseen lähdetään – etenkin kaveriporukassa, toteaa Kontola.

Tärkeintä liikenteessä on ennakointi. Tiellä tapahtuu paljon vaaratilanteita, joihin omalla ajokäyttäytymisellä pystyy vaikuttamaan. Kontola nostaa riskitekijöinä esiin muun muassa keulimisen ja mopon virittämisen.

– Temppuilu muun liikenteen seassa on hengenvaarallista niin mopoilijalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille, Kontola painottaa.

Moottoripyöräpoliisin vinkki kanssamotoristeille: katseella on suuri merkitys

Moottoripyöräpoliisina itsekin toimiva Kontola korostaa, että moottoripyörä ohjautuu sinne, minne katsotaan. Katseen käytöllä on suuri merkitys moottoripyörän hallinnassa.

Esimerkiksi tiet ovat nyt huonossa kunnossa ja ikäviä kuoppia osuu ajoittain omalle ajolinjalle. Kun motoristi tuijottaa tiessä olevaa kuoppaa, on todennäköistä, että myös eturengas ajautuu kuopan kohdalle.

Kuopan pystyy kiertämään pienellä työntöohjauksella ja katsetta siirtämällä. Mikäli kuopan väistäminen ei enää onnistu, kannattaa kaatumisen välttämiseksi keventää keulalle kohdistuvaa painoa. Sen voi tehdä siirtämällä painopistettä taaksepäin ja nousemalla jalkatapeille, jolloin isku keventyy ja vartalo-ohjaus mahdollistaa pystyssä pysymisen.

Katseen käyttö korostuu myös mutkateillä ajettaessa. Ajaminen on huomattavasti miellyttävämpää ja sujuvampaa, kun ei tuijota edessä olevaa mutkaa, vaan kohdistaa katsetta pidemmälle menosuuntaan.

Myös ajo-olosuhteisiin tulee kiinnittää huomiota. Kontola varoittaa tiellä olevista epäpuhtauksista ja paikka-aineista, mitkä tekevät tiestä liukkaan kuivallakin kelillä.

Katso myös

Auton ilmastointia kannattaa käyttää myös talvisin

Ilmastoinnista tulee mieleen kesä ja kuuman auton viilentäminen. Ilmastointia on hyvä käyttää talvisinkin, jotta se …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x