Voimaharjoittelun vaikutus säilyy jopa yli kaksi kuukautta

Tutkijat selvittivät tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa ja löysivät niistä uuden mahdollisen selityksen lihasmuistille. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että lihas “muistaa” harjoittelun proteiinitasolla. Muistijälki aiemmasta voimaharjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta.

Usein ajatellaan, että liikunnan vaikutukset ovat hyvin lyhytaikaisia, ja jo muutaman viikon tauko salilta voi aiheuttaa joillekin stressiä kuihtuvista lihaksista. Tutkimus osoittaa tämän stressin osittain turhaksi, sillä osa voimaharjoittelun vaikutuksista säilyy lihaksissa jopa kahden kuukauden ajan ja harjoittelutauon jälkeen kehittyminen on nopeaa. Tutkijat selvittivät millaiset mekanismit ja muutokset solu- ja molekyylitasolla vaikuttivat lihasmuistiin, tutkimalla tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa.

Tutkimuksessa kymmenen viikon voimaharjoittelua seurasi vastaavan pituinen tauko ja sen jälkeen uusi kymmenen viikon voimaharjoittelu. Proteomiikka-menetelmän avulla pystyttiin tutkimaan samanaikaisesti yli 3 000 lihasproteiinin määrää käyttäen hyväksi edistynyttä massaspektrometri-laitteistoa.

Harjoittelu tallentuu lihasten proteiineihin

Tutkimuksessa havaittiin kahdenlaisia muutosprofiileja lihasten proteiineissa.

Osa proteiineista muuttui harjoittelun seurauksena, palautui harjoittelutauon aikana harjoittelua edeltävään tilaan ja muuttui jälleen uuden harjoittelujakson aikana vastaavasti kuin ensimmäisellä harjoittelujaksolla. Nämä olivat muun muassa aerobiseen aineenvaihduntaan liittyviä proteiineja.

Toinen joukko proteiineja muuttui harjoittelun seurauksena ja säilyi muuttuneena harjoittelutauon aikana ja uuden harjoittelujakson jälkeen. Näiden lukuisien proteiinien joukkoon kuului muun muassa useat kalsiumia sitovat proteiinit, kuten kalpaiini-2, jonka geenissä on hiljattain tunnistettu säilyvän muistijälki harjoittelutauonkin jälkeen.

– Lihasten tumien määrän ja geenien muistijälkien eli epigenetiikan tasolla on aiemmin havaittu pitkäaikaisia, tauonkin jälkeen säilyviä ja mahdollisesti ”lihasmuistia” selittäviä vasteita, kertoo tutkimuksen päätutkija, liikuntafysiologian professori Juha Hulmi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

– Osoitimme ensimmäistä kertaa, että lihas ”muistaa” proteiinienkin tasolla aiemman voimaharjoittelun ainakin kahden ja puolen kuukauden ajan. Eli vaikka lihakset kuihtuvatkin lopulta takaisin alkuperäiseen kokoonsa pitkän harjoittelutauon aikana, lihaksissa säilyy muistijälki aiemmasta harjoittelusta. Tämä saattaa helpottaa harjoittelun uudelleenaloittamista, Hulmi selventää.

Tutkimus on osa laajempaa TraDeRe -tutkimushanketta, jota rahoittaa Suomen Akatemia ja jota johtaa (PI) valmennustieteen apulaisprofessori Juha Ahtiainen yhteistyössä Juha Hulmin (Co-PI) kanssa.

Tutkimuksen osaraportti toteutettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Tutkittavina oli nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä suomalaisia miehiä ja naisia, jotka olivat fyysisesti melko aktiivisia, mutta heillä ei ollut aikaisempaa kokemusta systemaattisesta voimaharjoittelusta. Proteomiikka-analyysit tehtiin 116 lihasnäytteestä Helsingin yliopistossa tutkimusjohtaja Markku Varjosalon laboratoriossa.

Katso myös

Kolmasosa iäkkäistä käyttää vältettäviksi luokiteltuja lääkkeitä

Väestön vanhetessa sairastavuus ja lääkkeiden käyttö lisääntyvät, mikä lisää sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä ja kustannuksia. …

0 0 äänet
Article Rating
Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit