Veroilmoittamisen aika on nyt – tarkista vähennykset

Kaikkien palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt OmaVerossa. Postissa veroilmoitukset tulevat huhtikuun loppupuolella niille, joilla ei vielä ole Suomi.fi-viestit käytössä. Suomi.fi-viestien käyttäjille tieto veroilmoituksen saapumisesta tulee sähköpostilla.

Muista tarkistaa onko esitäytetyssää veroilmoituksessa mm. matkakulut ja työhuonevähennys. Johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala Verohallinnosta muistuttaa, että esitäytetty veroilmoitus pitää aina tarkistaa. Jos kaikki tiedot esitäytetyllä ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään.

− Esitäytetyltä veroilmoitukselta pitää tarkistaa, että sille merkityt tulot ja vähennykset ovat oikein. Viime vuonna koronan vuoksi sekä etä- että läsnätöitä tehneillä voi olla korjattavaa erityisesti kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa sekä työhuonevähennyksessä. − Jos on joutunut joukkoliikenteessä käyttämään työmatkoilla kasvomaskia ja on ostanut maskit itse, myös niiden kustannukset voi edelleen vähentää verotuksessa kodin ja työpaikan välisinä matkakuluina. Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa matkapäivältä, Tuunala sanoo.

Pääosin etätöitä tehneiden kannattaa tarkistaa myös, että esitäytetylle on merkitty työhuonevähennys. Täyden kaavamaisen työhuonevähennyksen 920 € voi tehdä, jos on tehnyt etätöitä yli puolet kaikista työpäivistä vuodessa.

Korotettu kotitalousvähennys ei koske vielä viime vuotta

Toinen yleisesti ilmoitettu vähennys on kotitalousvähennys. Viime vuodelta kotitalous-, hoito- ja hoivatyöstä voi vähentää maksimissaan 2250 euroa henkilöltä.

− Nyt ilmoitetaan vähennyksiä vuonna 2021 tehdystä työstä. Kotitalousvähennyksen tilapäinen korotus astui voimaan vasta tämän vuoden alussa, joten suuremman vähennyksen voi tehdä vasta vuoden päästä vuonna 2022 teetetystä työstä, Kirsi Tuunala muistuttaa.

Viime vuonna määrällisesti eniten ilmoitettiin kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Toiseksi suosituin vähennys oli tulonhankkimismenot, jossa ilmoittajien määrä nousi jopa 170 prosenttia vuodesta 2019 − suurta nousua selittää etätöistä johtuva työhuonevähennysten suuri määrä. Kolmanneksi suosituin vähennys ilmoittajien määrällä mitattuna oli kotitalousvähennys.

Katso myös

Arvonlisävero nousee syyskuussa

Hallituksen eduskunnalle jättämän esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9. lähtien. Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x