Työministeri Tuula Haatainen. (Kuva: Markku Lempinen, Valtioneuvoston kanslia.)

Työministeri Haatainen: Ei ole syytä hamstraukseen

Päivittäistavarahuolto toimii normaalisti, ei ole syytä hamstraukseen, kertoi ministeri Tuula Haatainen. Kauppojen toimituskyky ja tuotteiden saatavuus ovat edelleen hyvällä tasolla. Kriisin alussa esiintyi hamstrausta, joka johti hetkellisiin myymäläkohtaisiin puutteisiin.

– Yleisesti ottaen hamstraus vaikuttaa vähäiseltä, ja näin on syytä ollakin. Tarvetta päivittäistavaroiden hamstraukseen ei ole, sillä tuotteita riittää jatkossakin, ministeri Haatainen muistutti.

Sähköhuollon toimitusvarmuus on ajantasaista ja tasapainossa. Moni yhteiskunnan perustoiminto pysähtyy heti tai lyhyellä viiveellä, jos sähköt katkeavat.

– Tällä hetkellä energiamarkkinat toimivat normaalisti. Sähkön, lämmön tai polttoaineiden saatavuudessa ei ole ongelmia. Talouselämän hidastumisen seurauksena sähkön ja päästöoikeuksien hinnat ovat laskeneet. Myös raakaöljyn hinta on globaaleilla markkinoilla tällä hetkellä alhaalla, ministeri Haatainen listasi.

Haatainen muistutti, että energiaraaka-aineita on Suomessa varmuusvarastoissa kuukausien tarpeeksi. Velvoite- ja turvavarastoja hallinnoi Huoltovarmuuskeskus, joka myös ylläpitää valtion varmuusvarastoja.

Lääkintämateriaalien ja suojavälineiden varmuusvarastot ja riittävyys

Huoltovarmuuskeskus varastoi yhteiskunnan toiminnalle välttämättömiä tuotteita ja materiaaleja. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti 23.3.2020 ottaa käyttöön HVK:n ylläpitämissä valtion varmuusvarastoissa olevat lääkintämateriaalit ja suojavälineet.

– Tällä toimenpiteellä halutaan varmistaa, että suojavarusteet riittävät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten suojaamiseen koko maassa myös epidemiatilanteen pahentuessa.

Suojavarusteilla tarkoitetaan ensisijaisesti infektiopotilaita hoitavien ammattihenkilöiden käyttöön tarkoitettuja suojaimia, kuten esim. kasvosuojia, hengityssuojaimia, leikkausmaskeja ja suojatakkeja.

– Huoltovarmuuskeskus on ryhtynyt hankkimaan uusi suojaimia lisää Suomeen STM:n tukipyynnön perusteella. Hankintaa on jarruttanut tuotteiden saatavuusongelmat, koska niiden kysyntä on tällä hetkellä korkealla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että markkinat ovat avautumassa ja hankintoja voidaan toteuttaa, totesi Haatainen.

Ministeriöt selvittävät yhteistyössä ulkomaisen työvoiman saantia

Valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa rajaliikennettä Suomeen 13.4. saakka. Vain välttämätön työmatkaliikenne tai muu välttämätön liikenne Suomeen sallitaan.

– Huoltovarmuuden näkökulmasta välttämättömien henkilöiden maahanpääsy varmistetaan, mutta selvää on, että tämänhetkisessä tilanteessa mahdollisuudet laajamittaiseen työvoiman maahantuloon ovat erittäin rajalliset, Haatainen arvioi.

Suomen edustustot keskittyvät suomalaisten kotiuttamiseen, eikä oleskelulupa- tai viisumihakemuksia käsitellä.

– Olemme maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän kanssa erittäin tietoisia maatilojen hädästä. On selvää, että kansallisen ruokaturvan ja huoltovarmuuden kannalta välttämättömien maatilojen toiminta turvataan. Joudumme kuitenkin varautumaan siihen, että maahan tulevien kausityöntekijöiden määrä on merkittävästi pienempi kuin normaalioloissa.

Ratkaisuja työvoiman maahantuloon haetaan työ- ja elinkeinoministeriön johdolla viranomaisryhmässä. Työryhmä kokoontuu päivittäin. Tavoitteena on varmistaa välttämättömän työmatka- ja muun liikenteen maahantulo poikkeustilanteessa.

– Selvitämme keinoja, joilla saamme ohjatuksi työvoimapula-aloille mahdollisimman paljon kotimaista työvoimaa. Lisäksi valmistelemme poikkeuspykäliä, jotka mahdollistavat maassa jo olevan ulkomaisen työvoiman joustavan käytön poikkeustilan aikana. Kausityöntekijöiden osalta on erityisen tärkeää, että maahan pääsevät voivat vaihtaa työnantajaa satokauden edetessä, Haatainen täsmensi.

Katso myös

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.2024

Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x