Kesällä voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää marras-maaliskuun aikana. Vaikka uusi laki antaakin lisää vapautta rengasvalintojen suhteen, niin se tarkoittaa entistä huolellisempaa kelien seurantaa.
Talvirengaspakko oli aiemmin säästä tai kelistä riippumatta joulu-helmikuussa. Nyt henkilöautossa, jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia sekä pakettiautossa on käytettävä talvirenkaita 1.11. – 31.3. välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Talvirengasvaatimus koskee myös erikoisautoja, moottoripyöriä, mopoja ja kolmi- ja nelipyöriä sekä perävaunuja, joiden luokittelu- tai kytkentämassa on yli 0,75 tonnia ja enintään 3,5 tonnia.
Ilmatieteen laitos antaa varoituksia
Säästä ja kelistä johtuvista heikentyneistä liikenneolosuhteista pääteillä varoitetaan. Varoitusluokkia on kolme: normaali ajokeli (vihreä, eli ei varoitusta), huono ajokeli (keltainen) ja erittäin huono ajokeli (oranssi). Alemmalla tieverkolla ja katuverkostolla keliolosuhteet voivat kuitenkin olla hyvinkin erilaiset, eikä Ilmatieteen laitoksen varoituksissa oteta kantaa niillä vallitseviin olosuhteisiin
Ajokelivaroituksen laativa meteorologi ottaa tilanteessa huomioon sään aiheuttamia vaikutuksia, joten vuorokauden- ja vuodenajalla sekä alueella on merkitystä varoitukseen. Tämän seurauksena esim. syksyllä ja alkutalvella jo pieni lumisade tai paikallinen musta jää voi johtaa varoitukseen, mutta keskitalvella, kun tiet ovat osin jo valmiiksi lumi- tai jääpolanteisia, ei varoitusta kevyestä lumisateesta anneta vaan tällöin on voimassa ns. normaali talvikeli.
Talvirenkaiden käyttö
Jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa. Talvirenkaat voivat olla nastattomia tai nastallisia. Nastattomia talvirenkaita kutsutaan kitkarenkaiksi. Niiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on parempi.
Talvirenkaita, joiden kulutuspinnan pääurien syvyys on vähintään 3,0 mm, on käytettävä esimerkiksi seuraavissa ajoneuvoissa:
- henkilöautossa, jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia
- pakettiautossa
- erikoisautossa, jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia
- moottoripyörässä, mopossa, kolmipyörässä, nelipyörässä, raskaassa nelipyörässä ja kevyessä nelipyörässä
- kohdassa 1-4 tarkoitetulla ajoneuvolla vedettävässä perävaunussa, jonka luokittelu- tai kytkentämassa on yli 0,75 tonnia ja enintään 3,5 tonnia.
- Mari Rantanen palaa sisäministeriksi - 8.11.2024
- Tasavallan presidentti ei vahvistanut tupakkalain muutosta - 8.11.2024
- Varuskunnista paljastui huumausainerikoksia - 29.10.2024