Peab Oy:n toimitusjohtaja Mika Katajisto haastoi muut rakennusliikkeet kehittämään alalle yhteistä kosteudenhallinnan koulutusta julkaisemalla keskustelua herättäneen tutkimuksen rakennusalan maineesta. Tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät luottaneet rakentamisen laatuun ja rakentajiin. Kosteus- ja sisäilmaongelmia pidettiin suurena yhteiskunnallisena ongelmana.
Haaste otettiin hyvin vastaan. Neljätoista Suomen suurinta rakennusliikettä kehittivät eKosteus-koulutuksen henkilöstönsä koulutukseen. Tavoitteena on parantaa kosteudenhallinnan osaamista sekä torjua kosteusvaurioita.
– Olen iloinen, että olemme pystyneet tällaiseen yritysten väliseen ainutlaatuiseen ja hedelmälliseen yhteistyöhön. Tämä on yksi työurani hienoimmista hankkeista. Olemme luoneet yhdessä Rakennusteollisuuden ja muiden alan yritysten kanssa yhteisen koulutuksen. Rakentajien kosteudenhallinnan osaaminen kasvaessa rakentamisen laatu paranee. Tämä on erittäin hyvä uutinen kaikille suomalaisille, Peabin toimitusjohtaja Mika Katajisto sanoo.
eKosteus-koulutuksen ovat tuottaneet Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO, Rakennusteollisuus RT sekä neljätoista suurinta talonrakennusyritystä.
– Koska alalla työskentelevien koulutus- ja työkokemustaustat vaihtelevat, haluamme varmistaa verkkokoulutuksella, että mahdollisimman monella olisi hallussaan kosteudenhallinnan tuorein tietämys vähintään perusteiden tasolla. – Tämä on hyvä esimerkki joukkovoimasta. Yritykset ovat oma-aloitteisesti lähteneet yhteistyössä kehittämään toimintaa ja pyrkivät vähitellen nostamaan koko toimialan osaamistasoa, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.
Koulutus on ilmainen alan oppilaitoksille
Verkkokoulutus on yrityksille maksullinen. Rakennusalaa opiskelevat saavat suorittaa sen ilmaiseksi, sillä koulutus annetaan veloituksetta oppilaitosten käyttöön. Koulutus on suunnattu aluksi rakennusyritysten työntekijöille ja toimihenkilöille, mutta jatkossa se on tarkoitettu myös rakennuttajille, suunnittelijoille, sekä kiinteistöjen huoltajille ja käyttäjille.
– Kosteudenhallintaan tarvitaan rakentamisen koko ketju. Koulutus auttaa myös ymmärtämään muiden osapuolten roolin ja kuinka jokainen voi tukea toisten työtä, jotta yhteisessä hankkeessa onnistutaan, Randell toteaa.
Koulutuksen kymmenessä moduulissa käydään läpi kosteudenhallintaan liittyviä määräyksiä ja rakennusfysiikan lainalaisuuksia, josta saa viisi vuotta voimassaolevan pätevyyden. Koulutus tarjoaa myös käytännönläheistä tietoa oikeista työtavoista, rakenteiden kuivauksesta, miten rakennusmateriaalit suojataan sateelta tai estetään keskeneräisten rakenteiden kastuminen.
Sisällössä on otettu huomioon ympäristöministeriön kosteusasetus, sitä täydentävä ohje rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta sekä muu lainsäädäntö ja viranomaisohjeistus. Koulutussisällön on tarkastanut Vahanen Rakennusfysiikka Oy. eKosteuden kehittämiseen ovat osallistuneet Suomen suurimmat talonrakennusyritykset; YIT, Skanska, SRV, NCC, Lujatalo, Lehto, Peab, Hartela, Lapti, Jatke, Consti, Pohjola Rakennus, Fira ja Pallas Rakennus. Kunkin liikevaihto on vähintään sata miljoonaa euroa, yhteenlaskettuna reilut 10 miljardia. Koko talonrakennustoimialan liikevaihto Suomessa on vajaat 30 miljardia euroa.