Robottikopteri postin kuljetuksiin

Posti toteuttaa 2.-5.9. kokeilun, jossa testataan tulevaisuuden teknologiaa verkkokauppalogistiikassa ja postinjakelussa. Kokeilussa testataan robottikopterin (drone, miehittämätön ilma-alus) hyödyntämistä jakelu- ja kuljetustehtäviin ensimmäistä kertaa Suomessa ja ensimmäistä kertaa Euroopassa asutussa kaupunkiympäristössä. Robottikopteri lentää Helsingissä mantereelta Unescon maailmanperintökohteeseen saareen Suomenlinnaan.

Robottikopteri kuljettaa suomenlinnalaisten tilaamia, kokeiluun soveltuvia paketteja 2.–5. syyskuuta. Keskimääräinen lentomatka mantereelta saareen Suomenlinnaan on noin neljä kilometriä. Tässä kokeilussa ovat mukana vain paketit, muu posti kuten kirjeet ja lehdet toimitetaan postinsaajille tavanomaiseen tapaan meriteitse.

Uudet teknologiat vauhdittavat verkkokauppaa

Kokeilut ovat osa uudistuvan Postin toimintaa. Posti kehittää ja testaa verkkokauppaa tukevia nopeita ja helppoja jakeluratkaisuja ja -tapoja yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa.

– Uudet teknologiat tekevät verkkokaupasta sekä lähettäjille että vastaanottajille yhä helpompaa ja nopeampaa. Haluamme kokeilla erilaisia Suomen olosuhteisiin sopivia jakeluvaihtoehtoja, jotka antavat asiakkaille lisää valinnan mahdollisuuksia, Postin Paketti- ja logistiikkapalvelujen johtaja Jukka Rosenberg kertoo.

Robottikopterikokeilussa Postin yhteistyökumppaneita ovat robottikopterikokeilun tekniikasta ja operoinnista vastaava Sharper Shape Oy ja Verkkokauppa.com. Luvan kokeiluun on myöntänyt Liikenne- ja viestintäministeriön alainen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Laseriin perustuva ympäristön mittaaminen ja automaattinen kytkentä kopterin ohjaukseen varmistavat turvallisuutta törmäysten varalta. Yhteys etäoperaattorin ja kopterin välillä perustuu useampaan rinnakkaiseen tietoliikenneyhteyteen, jotta yhteys kopteriin voidaan säilyttää kaikissa olosuhteissa.
Laseriin perustuva ympäristön mittaaminen ja automaattinen kytkentä kopterin ohjaukseen varmistavat turvallisuutta törmäysten varalta. Yhteys etäoperaattorin ja kopterin välillä perustuu useampaan rinnakkaiseen tietoliikenneyhteyteen, jotta yhteys kopteriin voidaan säilyttää kaikissa olosuhteissa.

Suomi on maailman kärkimaita liikenteen automaatiossa

Suomi on automatisoidulle liikenteelle yksi maailman joustavimmista toimintaympäristöistä. Lainsäädäntö ja viranomaistoiminta tukevat vahvasti toiminnan kehittämistä.

– Miehittämätön ilmailu on ilmailun uusi, nopeasti kasvaa segmentti, joka tarjoaa täysin uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Suomen ilmailuviranomaisena Trafi haluaa laajasti mahdollistaa miehittämättömien ilma-alusten kokeiluhankkeet. Pyrkimyksenä on luoda erinomainen ympäristö miehittämättömien ilma-alusten testaukseen, kehittämiseen ja operointiin, toteaa johtava asiantuntija Jukka Hannola Trafista.

Postin kokeilu toteutetaan asutussa kaupunkiympäristössä näköyhteyden ulkopuolella, mikä asettaa kovat vaatimukset käytettävälle laitteistolle ja operoinnille. Lentämisen turvallisuus perustuu teknisten tekijöiden lisäksi itse lentotoimintaan liittyvään koulutukseen ja yksityiskohtaisiin menetelmiin.

– Suunnittelemme lennot yhtä huolellisesti kuin miehitetyissä lennoissa, tärkeintä on turvallisuudesta huolehtiminen. Suomi on alalla maailman kärkeä, ja yhteistyö viranomaisten ja yritysten välillä toimii kitkattomasti, sanoo lentojen operoinnista vastaavan Sharper Shapen toimitusjohtaja Tero Heinonen .

Kokeilun aikana robottikopterilla kuljetettavien pakettien pitää olla painoltaan ja tyypiltään lennätykseen sopivia tuotteita. Kokeilussa kuljetetaan enintään 3 kg painoisia paketteja.

– Innovatiivisena yrityksenä haluamme olla ehdottomasti mukana tässä mielenkiintoisessa kokeilussa ja saada kokemusta uusista tavoista toimittaa paketteja asiakkaillemme. On myös hienoa, että asiakkaillamme on mahdollisuus kokeilla uutta teknologiaa kanssamme. Toimitusnopeus on merkittävä kilpailutekijä myös vaikeakulkuisilla alueilla, sanoo web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe Verkkokauppa.comista.

Kokeilun aikana kopterilennätykseen valitut, painoltaan ja tyypiltään sopivat paketit lähtevät matkaan Verkkokauppa.comin myymälän näköalatasanteelta Helsingin Jätkäsaaresta kolmesti päivässä. Yleisöllä on mahdollisuus seurata tapahtumia vapaasti. Pakettien tilaajille ilmoitetaan lähetyksen saapumisesta henkilökohtaisesti.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x