Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. (Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia)

Positiivinen luottotietorekisteri avuksi ylivelkaantumisen torjunnassa

Positiivinen luottotietorekisteri tulee käyttöön keväästä 2024 alkaen. Rekisteri tarjoaa tehokkaan keinon luottokelpoisuuden arviointiin ja kansalaisten oman talouden hallintaan.

– Olen erittäin tyytyväinen, että näin merkittävä uudistus on tulossa maaliin. Positiivisella luottotietorekisterillä on jatkossa tärkeä rooli ylivelkaantumisen torjumisessa, joka on yksi tämän hallituksen keskeisistä tavoitteista, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Positiiviseen luottotietorekisteriin tallennetaan kattavasti tietoja luonnollisten henkilöiden ottamista luotoista sekä tulotietojärjestelmään sisältyviä tietoja tuloista. Luotonantajat voivat näin helpommin ja luotettavammin arvioida lainanhakijan kykyä maksaa luotto takaisin. Laissa on myös huomioitu tarve varmistaa rekisterin vahva tietosuoja. Luotonantaja saa rekisteristä ainoastaan ne tiedot, jotka ovat tarpeellisia luotonannossa.

Rekisteriin tallennetaan myös tiedot luottoihin liittyvistä yli 60 päivää pitkistä luoton maksuviiveistä. Tieto maksuviiveestä poistuu rekisteristä kuitenkin, kun maksu on hoidettu.

Rekisteri auttaa myös omassa taloudenhallinnassa

Rekisteröidyt luonnolliset henkilöt saavat itseään koskevat tiedot kootusti rekisteristä sähköisen asiointipalvelun kautta. Tämä parantaa kansalaisten mahdollisuuksia hallita omaa talouttaan. Rekisteriin voi myös tehdä maksutta vapaaehtoisen luottokieltomerkinnän.

Positiivisen luottotietorekisterin rekisterinpitäjänä toimii Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. Positiivista luottotietorekisteriä koskeva laki tulee voimaan 1.8.2022. Rekisteri otetaan kuitenkin käyttöön myöhemmin vaiheittain. Keväällä 2024 rekisterissä ovat kuluttajaluotot, ja keväällä 2026 rekisteriin tulevat mukaan luonnolliselle henkilölle elinkeinotoimintaa varten myönnettävät luotot.

Katso myös

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.2024

Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x