Uutisotsikot

Nuuska vahingoittaa myös suun terveyttä

Nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinia nuuskassa on jopa 20 kertaa tupakkaa enemmän. Tavanomaisella päiväannoksella nuuskan käyttäjä saa nikotiinia jopa viisi kertaa enemmän kuin tupakoitsija.

Erityisesti nuorilla nikotiiniriippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena.

– Nuuskan ensimmäiset jäljet näkyvät suussa yleensä pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena norsunnahkamaisena limakalvona. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle, kertoo erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen.

Nuuskan yleiset terveyshaitat johtuvat nikotiinista, joten ne ovat keuhkovaikutuksia lukuun ottamatta samat kuin tupakan. Nuuskan käyttö altistaa suun alueen syövän esiasteisille limakalvomuutoksille, jotka voivat edetä suusyöväksi. Nuuskaus altistaa myös muille syöville, kuten nenän ja nielun syöville, sekä useille muille terveyshaitoille.

– Nikotiini esimerkiksi nostaa verenpainetta altistaen sydän- ja verisuonisairauksille. Fyysinen suorituskyky laskee, koska nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia ja heikentää hapen pääsyä kudoksiin. Kestävyys ja lihasvoimat vähenevät ja lihasmassa pienenee. Myös hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyvät sekä haavojen paraneminen hidastuu, Heikkinen luettelee.

Katso myös

Rokotusvauhti riippuu saatavista rokotemääristä

Suomeen on saapunut Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteita kaksi erää, yhteensä noin 50 000 kappaletta. Ensimmäinen 10 000 …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *