Mökkikausi käynnistyy – onko mökin vessa kunnossa

Mökeille suunnataan jälleen nauttimaan viikonlopuista ja tulevasta lomasta. Mökkeilijän kesäpäivään kuuluu useamman kerran päivässä vessakäynti. Ulkohuussi on jo vanhanaikainen ratkaisu, eikä sovi nykyaikaan.

Kuivakäymälän ja kompostin on oltava tiiviillä pohjalla, eikä nestettä saa valua maahan. Käsittelemätöntä käymäläjätettä ei saa haudata maahan. Vessan jätesaavia ei saa tyhjentää suoraan maakuoppaan, vaan se pitää kompostoida.

Nykyaikaisilla ratkaisuilla mökin vessaretkestä tulee hajuton, laillinen ja ekologinen. Pakastavan ja polttavan kuivakäymälän voi asentaa mökin sisätiloihin. Pakastava tarvitsee vain pistorasian, polttavalle pitää tehdä myös ilmanvaihto.

Pakastava kuivakäymälä nostetaan paikoilleen ja laitetaan töpseli seinään. Tavallinen sähkö riittää, laite ei tarvitse voimavirtaa. Pakastava käymälä kuluttaa sähköä saman verran kuin jääkaappi. Myös tuhkaava vaihtoehto eli polttokäymälä toimii perussähköllä. Sähköttömissä mökeissä vaihtoehtona on kaasu. Polttava vaihtoehto vaatii tulo- ja poistoilmaliitännät.

Kompostoivan kuivakäymälän voi rakentaa lähelle mökkiä, ja se on ekologisuuden lisäksi myös hajuton. Kuivakäymälä pitää rakennusmääräysten mukaan sijoittaa vähintään viiden metrin etäisyyteen tontin rajasta. Määräykset ovat kuntakohtaisia ja ne kannattaa aina tarkistaa.

Painovoimainen ilmanvaihto toimii vain suorilla putkilla

Kompostoivaan kuivakäymälään asennetaan painovoimainen ilmanvaihto. Jotta se toimii kunnolla, on ilmanvaihtoputkien oltava suoria. Jos putkia vedetään huussin ulkopuolelle mutkien kautta, syntyy hajuhaittoja. Tämä sääntö kannattaa pitää mielessä, kun käymälän ilmanvaihtoa asennetaan. Mutkalle vedetty ilmanvaihtoputki on valitettavasti asennusten yleisin moka.

Mökkiläiset suosivat kompostikäymälää, koska se on hajuton, siisti ja ympäristöystävällinen. Kompostoituminen on nopeaa, joten käyttäjiä voi olla useampia. Kompostikäymälää voi tyhjentää vähittäin eikä koskaan tarvitse tyhjentää ns. raakaa jätettä.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x