Juomien kalorimääriä arvioidaan väärin

Virvoitusjuomia pidetään kaikkein kaloripitoisimpana juomana, vaikka jopa appelsiinimehussa on enemmän kaloreita kuin sokeripitoisessa virvoitusjuomassa jogurttijuomista puhumattakaan, jotka ovat lähes kaikki epäterveellisiä.

Juomien kalorisisällöt arvioidaan helposti väärin. Sokeripitoisissa virvoitusjuomissa on 37 kaloria 100 grammaa kohti. Tämä tarkoittaa sitä, että juomia tulee käyttää kohtuudella osana monipuolista ruokavaliota, mutta esimerkiksi jogurttijuomista saa huomattavasti tuplamäärän kaloreita.

Sokerittomassa energiajuomassa on vähemmän kaloreita kuin kevytmaidossa tai rasvattomassa maidossa. Sokerittomassa energiajuomassa kuten muissakin kevyissä virvoitusjuomissa on lähes nolla kaloria, lähes saman verran kuin vedessä.

Vaihtelevaa tietoa

Tavallisessa keskioluessa on vähemmän kaloreita kuin luullaan. Tavallisessa oluessa on kaloreita 43 sataa grammaa kohti, on punaviinissä 70 ja kuivassa valkoviinissä 69.

Suurin väärinkäsitys on oluen kohdalla. Se ei ole kaloripommi, vaan sisältää hieman vähemmän kaloreita kuin appelsiinimehu ja melkein puolet siitä, mitä punaviini.

Jos tarkkailee painoaan, on huomioitava juoman määrä. Annoskoko on erilainen eri juomissa. Juomapakkausten etiketit tarjoavat kuluttajalle paljon tietoa, joihin kannattaa tutustua ja tehdä valintoja tietoon perustuen.

Naiset juovat olutta vähemmän kuin miehet. Puolet naisista ja miehistä jopa 80 % juo olutta. Yksi syy miksi naiset eivät juo olutta, lienee se, että oluen ajatellaan lihottavan ja siksi valitaan ennemmin viini kuin olut. Olut ei sisällä rasvaa ja vain vähän sokeria ja hiilihydraatteja, mutta sitä yleensä juodaan viiniä suurempia määriä.

Tasapainoinen, monipuolinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapa pitävät kunnossa. Ihminen lihoo, jos syö tai juo enemmän kuin kuluttaa, tulivat kalorit sitten rasvasta, alkoholista tai hiilihydraateista.

Juomien kalorisisältö:

1. Sokeroidut jogurttijuomat (74 kaloria)
2. Punaviini (70 kaloria)
3. Kuiva valkoviini (69 kaloria)
4. Kevytmaito (46 kaloria)
5. Appelsiinimehu (45 kaloria)
6. Keskiolut (43 kaloria)
7. Sokeroidut virvoitusjuomat (37 kaloria)
8. Rasvaton maito (34 kaloria)
9. Sokeroidusta mehutiivisteestä valmistettu mehu (32 kaloria)
10. Alkoholiton olut (13 kaloria)
11. Sokerittomat energiajuomat (3,3 kaloria)
12. Sokerittomat virvoitusjuomat (0 kaloria)

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x