Käytä ainoastaan laitteeseen sopivaa laturia

Tehokkaat litiumioniakut ovat yleistyneen kodin sähkölaitteissa ja koneissa. Li-ion-akkuja on esimerkiksi kännyköissä, tietokoneissa sekä sähköpyörissä ja tasapainoskoottereissa. Akkujen lataamisessa kannattaa olla tarkkana, ettei syty tulipaloa. Tehokkaimmat akut palavat sytyttyään räjähdysmäisesti ja niitä voi olla hankala sammuttaa. Palava akku saattaa sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen.

Varmista ostotilanteessa akun turvallisuus

Kysy myyjältä tuotteen turvallisuudesta ja varmista, että akussa tai tuotteessa on akunvalvontajärjestelmä (Battery Management System). Suosi vain tunnettuja ja luotettavia tuotebrändejä, kauppoja ja myyjiä. EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattaessa on itse tarkistettava tuotteiden vaatimukset ja onko niiden käyttö sallittua EU alueella. Varo tuoteväärennöksiä. Huomattavan halpoja merkkiakkuja ei ole olemassa.

Noudata aina laitteen mukana tulleita käyttöohjeita. Tärkeintä on käyttää ja ladata akkua oikein ja muistaa, että akkua tai laitetta ei saa kolhia. Ennen käyttöä tarkista laitteen ja akun kunto.

Säilytä akkuja turvallisessa tilassa ja sopivassa lämpötilassa

Akun säilytystilassa on oltava palovaroitin ja alkusammutusvälineet. Laitetta tai akkua on säilytettävä paloturvallisella alustalla paikassa, jossa akun lähettyvillä, erityisesti yläpuolella, ei ole palokuormaa. Palokuormaa ovat esimerkiksi vaatteet ja muut tekstiilit.
Litiumioniakulla varustettua laitetta tai itse akkua tulee säilyttää normaalissa huoneenlämmössä. Akun kuumeneminen esimerkiksi auringossa tai kuumassa autossa on turvallisuusriski. Sopivista säilytyslämpötiloista pitäisi löytyä tietoa laitteen tai akun käyttöohjeista.

Näin sammutat palon

Irrota laturin verkkojohto ennen palon sammuttamista, jos se on mahdollista. Li-ion-akkupalon ensisijainen sammutustapa on suuri määrä vettä, sillä vesi jäähdyttää akkua. Toissijainen sammutustapa on vaahtosammuttimen käyttö. Jauhesammutin tai muu tukahduttava sammutusväline pysäyttää palon hetkellisesti, mutta ei jäähdytä akkua eikä estä syttyvien kaasujen leviämistä.
Sammutettu akku voi syttyä uudestaan palamaan. Varmista, että akku on paikassa, josta mahdollinen uusi palo ei pääse leviämään. Siirrä akku tai laite mahdollisuuksien mukaan turvalliseen paikkaan, esimerkiksi käyttäen patakintaita tai sammutuspeitteeseen käärittynä.
Jos et saa alkanutta paloa nopeasti sammumaan tai palo muodostaa voimakkaasti savua, evakuoi tila välittömästi ja soita hätänumeroon.

Näin lataat akun turvallisesti

 • Älä jätä laitetta latautumaan valvomatta, etenkään asuintiloihin.
 • Älä lataa paikassa, jossa on palavaa materiaalia ympärillä.
 • Lataamiseen kannattaa käyttää vain tuotteelle tarkoitettua laturia.
 • Irrota laite laturista, kun lataus on valmis.
 • Älä käytä laturia, joka on vaurioitunut, toimii epävarmasti tai jonka johto tai liittimet ovat vaurioituneet.Jos akku tai laite ylikuumenee, irrota laturin verkkojohto, jos sen voi tehdä turvallisesti.
 • Akkuja ei saa ladata pakkaskelissä. Vaikka akku lämpenee ladattaessa, lataaminen kylmässä vaurioittaa akkua ja lyhentää sen käyttöikää.

Vaurioituneen akun käytöstä poistaminen

Akku on poistettava käytöstä seuraavissa tapauksissa:

 • Akussa näkyy fyysisiä vaurioita tai se on pullistunut
 • Akusta lähtee hajua
 • Akku kuumentuu selkeästi tavallista enemmän
 • Akku ääntää omituisesti
 • Akku vuotaa.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …