Kesä on ulkotöiden kulta-aikaa ja moni innokas kotimaalari ryhtyy ehostamaan talonsa ulkoseiniä. Maalausurakassa on hyvä huomioida työvälineet, sopivat sääolosuhteet ja etukäteissuunnittelu.
Kun talon julkisivu kaipaa kohennusta tai uutta väriä pintaan, moni tarttuu innokkaana siveltimeen, satoi tai paistoi. Sääennusteen kurkkaaminen on kuitenkin maalausurakan sääntö numero yksi. Maalauspuuhiin ei tule ryhtyä sateella, auringon paahtaessa kirkkaalta taivaalta eikä kostealla kelillä, esimerkiksi aamukosteuden aikaan. Paras sää talon ulkoseinien maalaukseen on pilvipoutainen keli.
– Ilman suhteellisen kosteuden tulisi olla alle 80 prosenttia, jotta päästään hyvään lopputulokseen. Aurinkoisella kelillä voi maalata talon varjoisan puolen, mutta suorassa auringonpaisteessa maali kuivuu aivan liian nopeasti, eikä ehdi kiinnittymään kunnolla. Tällöin se ei suojaa puupintaa niin kuin sen on tarkoitus, toimitusjohtaja Markku Kärppä opastaa.
Yksi pinta kannattaa maalata aina kerralla valmiiksi eikä jättää esimerkiksi kokonaista seinää kesken. Sääennusteita onkin syytä seurata ahkerasti urakan aikana, jotta voi tarvittaessa tehdä muutoksia suunnitelmaan.
Älä laista pohjatöistä – homepilkut eivät katoa päälle maalaamalla
Maalaus voi mennä pilalle, jos pohjatöihin ei käytetä tarpeeksi aikaa. Ennen maalipensseliin tarttumista on tärkeää tehdä esityöt huolella. Jos aiempi maalipinta irtoilee, sen päälle ei saa maalata uudelleen. Hilseilevä maali tulee ensin poistaa esimerkiksi teräsharjalla harjaamalla, rappaamalla tai kaapimalla. Pintojen kolot tasoitetaan tasoitteella.
– Pohjien teon merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä se vaikuttaa suoraan lopputulokseen ja maalin pysyvyyteen. Seinässä voi olla likaa tai homepilkkuja ja niitä yritetään yleensä maalata turhaan piiloon. Home ei katoa päälle maalaamalla, vaan se tulee aina poistaa huolellisesti pesemällä, Kärppä neuvoo.
Ennen pintamaalausta on syytä tehdä huolellinen pohjamaalaus, sillä seinät joutuvat kestämään vuodenaikojen säärasitusta kovista sateista pakkasiin ja kesähelteisiin. Pohjamaalaus antaa suojaa puulle, sillä se ehkäisee veden imeytymistä puun rakenteisiin ja pidentää maalauksen huoltoväliä.
Vältä karvat maalipinnassa
Ennen maalausurakkaan ryhtymistä on myös syytä selvittää, milloin talo on maalattu ja millä maalilla, öljy- vai vesiliukoisella. Maalivalinta vaikuttaa oikeanlaisten työvälineiden valintaan.
Työvälineisiin kannattaa panostaa, sillä koko talon ulkoseinien maalaus ei ole kevyt urakka. Työvälineeksi kannattaa valita laadukas ulkomaalisivellin, jonka saa kiinnitettyä tarvittaessa myös jatkovarteen. Hyvä sivellin nostaa aina tarpeeksi maalia kerralla, eikä siitä irtoa karvoja maalipintaan.
– Hyvällä pensselillä maalaat jopa vuodesta toiseen. Pensselin leveyden on hyvä olla sama kuin mitä maalattava lautakin on. Tärkeintä olisi maalata yksittäinen lauta tai hirsi alusta loppuun yhdellä kertaa, jolloin jäljestä tulee tasaista. Lisäksi maalaaminen kannattaa aloittaa aina ylhäältä alaspäin edeten, Kärppä opastaa.
Talon ulkoseinään voi levittää maalia myös telalla, joka on sivellintä nopeampi työväline. Pensseliä kuitenkin tarvitaan maalin tasoittamiseen ja kauniin lopputuloksen aikaansaamiseen. Telan valinnassa ratkaisevat nukan pituus ja telan materiaali. Mitä pidempi nukka on, sitä enemmän se nostaa maalia ja sitä voimakkaammin nukan kuviot näkyvät työn jäljessä. Seinien ja kattojen maalausta varten teloihin on saatavana jatkovarsia, jotka helpottavat työskentelyä.
Suojaa myös itsesi
Talon rakenneosat, joita ei käsitellä, tulee suojata huolellisesti – samoin kuin itse maalarikin. Itsensä on hyvä suojata väriroiskeilta oikeanlaisella vaatetuksella, kuten pitkähihaisella paidalla, hanskoilla, lippiksellä ja suojalaseilla. Puhdistusaineita käytettäessä tulee tuotteiden merkinnät ja valmistetiedot lukea ennen käyttöä sekä käyttää biosideja sisältäviä tuotteita turvallisuus- ja käyttöohjeiden mukaisesti. Joidenkin maalien kohdalla myös hengityssuojaimen käyttö on paikallaan.
Kotimaalari ei koskaan unohda hyvää etukäteissuunnittelua eikä sääennustetta. Sen jälkeen ulkoseinien maalaus sujuu seuraavassa järjestyksessä: irtonaisen maalin poisto, pinnan huolellinen puhdistus, paljaan maalipinnan puunsuojakäsittely, pohjamaalaus ja pintamaalaus. Mitä paremmin pohjatyöt on tehty, sitä paremmalta jälki näyttää ja maali pysyy pinnassa.