Koronarokotusten jälkeiset kuolemat ilmoitettu Fimeaan

Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset kuolemantapaukset, jotka ovat tapahtuneet ajallisesti pian koronarokotteen antamisen jälkeen. Tapauksia on ilmoitettu kolme ja niissä kaikissa potilaan epäillään menehtyneen sairauteen, joka hänellä on ollut jo ennen rokotteen saamista.

Rokotteen ei epäillä aiheuttaneen menehtymistä, eikä suosituksia rokottamisen suhteen olla muuttamassa. Koska tapauksia on vähän ja haittavaikutusilmoituksiin sisältyy salassa pidettäviä terveystietoja, viranomaiset voivat antaa tapausten yksityiskohdista lisätietoja vain niukasti henkilöiden yksityisyydensuojan varmistamiseksi.

Terveydentilaltaan hauraiden rokottamista harkittava tapauskohtaisesti

Suomessa THL suosittelee, että saattohoitovaiheessa olevia henkilöitä ei rokoteta. Heikkokuntoisten, hauraiden henkilöiden rokottamisesta päätetään tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.

Suomessa iäkkäät hoivakotiasukkaat ovat suurelta osin saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Iäkkäiden hoivakotiasukkaiden riski menehtyä perussairauksiinsa lyhyelläkin aikavälillä on suuri. Normaalioloissa Suomessa menehtyy hoivakodeissa noin 400 asukasta viikossa. Koska rokottaminen koronavirusta vastaan ei estä sairastumista tai menehtymistä muihin sairauksiin, näitä menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisen jälkeen.

Rokotteiden turvallisuutta seurataan ja arvioidaan jatkuvasti

Rokotteiden turvallisuusseuranta on jatkuvaa ja maailmanlaajuista toimintaa. Turvallisuustietoa kertyy haittavaikutusilmoituksista, tutkimuksista ja julkaistusta kirjallisuudesta. Kertyvästä tiedosta etsitään signaaleja mahdollisista turvallisuusongelmista. Myös Suomessa ilmoitetut haittavaikutukset ovat osa kansainvälistä turvallisuusseurantaa.

Fimean sivulle päivitetään haittavaikutusilmoitukset

Tyypillisimmin ilmoitettuja rokotuksiin liittyviä haittavaikutuksia ovat pistoskohdan reaktiot ja lievät yleisoireet, kuten kuume, väsymys, päänsärky ja lihaskipu. Terveydenhuollon ammattilaisia ja kuluttajia pyydetään ilmoittamaan Fimeaan erityisesti sellaisista haittavaikutuksista, jotka ovat odottamattomia – eli niitä ei mainita rokotteiden tuotetiedoissa, tai vakavia – eli ne ovat johtaneet kuolemaan, hengenvaaraan, sairaalahoitoon tai sairaalahoidon pitkittymiseen, aiheuttaneet pysyvän vamman, merkittävän toimintakyvyn laskun tai synnynnäisen epämuodostuman.

Haittavaikutusilmoitukset tallennetaan tietokantoihin, joista etsitään merkkejä sellaisista uusista ja harvinaisista haittavaikutuksista, jotka tulevat esiin vasta rokotettaessa suuria ihmisjoukkoja. Signaalien perusteella päivitetään rokotteiden tuotetietoja ja rokotusohjeita.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x