Hammaslääkäreiltä saadaan oikeaa tietoa

Hammaslääkärin ja lääkärin työssä tulee väistämättä vastaan tilanteita, joissa potilas haluaa kysyä ammattilaisen mielipidettä terveysväitteistä, jotka hän on lukenut somessa tai kuullut tuttaviltaan. Eri kanavissa liikkuu valtavat määrät terveysväitteitä, jotka voivat perustua yksittäisen ihmisen omaan kokemukseen. Pahimmassa tapauksessa ne voivat olla terveydelle haitallisia tai jopa vaarallisia.

Ammattilaisilta vaaditaan entistä enemmän kykyä tuoda esille tutkittua tietoa virheellisten tai epäselvien terveysväittämien korjaamiseksi. Potilaat saattavat myös kärkkäästi arvostella tieteellisesti perusteltuja hoitoja.

– Vaikka potilas ei suoranaisesti kysyisi lääkärin mielipidettä kohtaamastaan väitteestä, voivat potilaan lukemat perättömät terveysväitteet vaikuttaa negatiivisesti hänen suhtautumiseensa hoitoon. Potilas voi esimerkiksi jättää lääkkeitä syömättä ja korvata ne luontaistuotteilla tai kieltäytyä lääketieteellisestä hoidosta, tiivistää LK Mia Muhonen.

Monenlaiset mielipidevaikuttajat levittävät terveyshuuhaata. Myös hammaslääkäri voi nähdä potilaan suusta uuden verkosta opitun terveyskäyttäytymisen vaikutukset. Esimerkiksi fluorittomat hammastahnat ja verkosta tilatut hampaiden valkaisutuotteet työllistävät hammaslääkäreitä.

Fluoripelko ja hampaiden valkaisutuotteet puhuttavat

Hammaslääketieteessä mm. fluoripelko ja sen myötä fluorittomien hammastahnojen käyttö on paljon keskusteltu aihe. Vaikka fluori on oikein käytettynä turvallista ja edistää suunterveyttä, fluoripelko nostaa päätään aika ajoin. Hammaslääkärit käyttävät usein aikaa vakuuttaakseen kriittiset perheet siitä, että fluoridia sisältävät hammastahnat ovat tärkeitä reikiintymisen ehkäisyssä. Toinen näkyvä trendi on verkosta tilattavat valkaisevat tahnat, jotka kiinnostavat jo alakouluikäisiä tyttöjä.

– Valkaisevien tahnojen käyttö alakouluikäisellä ei ole missään tilanteessa aiheellista. Olen tyytyväinen, jos nuori ottaa puheeksi, mitä hän aikoo tilata tai on jo tilannut. Käymme yhdessä läpi, mitä ainesosia netistä tilattu tuote on pitänyt sisällään, ja mietimme, minkälainen tahna on paras vaihtoehto kunkin nuoren tai lapsen kohdalla, kertoo HLT, EHL Helena Yli-Urpo.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x