Tytti Tuppurainen. (Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia.)

Ministeri Tytti Tuppurainen: Vapaa ja monimuotoinen media on olennainen osa demokratiaa

Eurooppaministerien epävirallisen videokokouksen pääaiheena 20. huhtikuuta oli neuvoston vuotuinen oikeusvaltiovuoropuhelu ja sen maakohtaiset luvut Saksan, Irlannin, Kreikan, Espanjan ja Ranskan osalta.

Ministerit jatkoivat marraskuussa 2020 aloitettua keskustelua EU:n oikeusvaltiokertomuksen maakohtaisista luvuista. Vuoropuhelun protokollan mukaisesti vuorossa oli keskustelu Saksan, Irlannin, Kreikan, Espanjan ja Ranskan tilanteista. Komissio esitteli jäsenvaltioiden maakohtaisten lukujen pohjalta havaintojaan niiden oikeusvaltiokehityksestä, jonka jälkeen käsittelyssä olevat jäsenvaltiot saivat oman puheenvuoronsa. Muut jäsenvaltiot jakoivat tämän jälkeen kokemuksiaan ja parhaita käytäntöjään esitetyistä havainnoista. Suomea kokouksessa edusti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

– Vapaa ja monimuotoinen media on olennainen osa demokratiaa ja vaatii aktiivista huolenpitoa ja puolustamista. Päivän kokouksessa nousi vahvasti esille, että jokaisen EU-jäsenmaan täytyy olla hyvä ja turvallinen työskentelypaikka journalisteille. On tärkeää, että tätä teemaa pidetään esillä EU-tason keskusteluissa, ja että tehostamme kaikilla tasoilla toimiamme edistääksemme median vapautta ja monimuotoisuutta. Eurooppa-päivän lähestyessä meidän on pidettävä esillä EU:n perusarvoja: demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta, sanoi ministeri Tuppurainen.

Komission oikeusvaltioperiaatetta koskeva tarkastelukierros ja siihen liittyvä oikeusvaltiokertomus ovat osa EU:n laajempia pyrkimyksiä vahvistaa EU:n yhteisiä arvoja. Valtioneuvoston EU-politiikkaa koskevan selonteon mukaisesti Suomi on aktiivinen demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta sekä perus- ja ihmisoikeuksia koskevissa asioissa.

Eurooppaministerit saivat tilannekatsauksen myös EU:n covid-19-koordinaatiosta. Suomi tuke EU:n yhteisen rokotustodistuksen edistämistä ja korostaa, että rokotteiden toimitusaikaa tulee edelleen vauhditta. EU tulee myös antaa selkeä ja vahva poliittinen viesti sitoumuksestaan globaaliin solidaarisuuteen rokotteiden saatavuuden turvaamiseksi.

Katso myös

Digitaalisen identiteetin lompakko tulee vuonna 2026

Valtiovarainministeriö on asettanut hankkeen ohjaamaan kansallisen digitaalisen identiteetin lompakon toteuttamista. Teknisestä toteutuksesta vastaa Digi- ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x