Avoimia pyöräilytapahtumia -yhdessä pyöräillen

Säännöllinen pyöräily on tehokasta terveysliikuntaa. Lisäksi se on edullinen, ekologinen ja trendikäs laji. Pyöräilyn etuna on, että jalkojen nivelet eivät joudu tärähdyksille alttiiksi. Liikennevälineenä pyörän on todettu olevan nopein kulkupeli alle seitsemän kilometrin matkoilla.

Yhdessä pyöräillen -tapahtumat ovat kaikille avoimia rentoja pyöräilytapahtumia, joita järjestään 16.5. yli 40 paikkakunnalla, jolloin samaan aikaan satulan nokassa on satoja ihmisiä.

– Tapahtumilla saamme pyöräilylle näkyvyyttä ja joukkovoimaa. Samalla ihmiset pääsevät nauttimaan oman paikkakuntansa luonnosta ja kiireettömästä yhdessäolosta. Yhteinen pyöräilytapahtuma tarjoaa mukavan tavan käynnistää oma pyöräilykausi, Suomen Ladun tapahtumapäällikkö Johanna Yli-Opas vinkkaa. Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään jo 25. kertaa. Pyöräilyviikolla Suomi pyöräilee -kampanja haastaa kunnat, seurat, yhdistykset, järjestöt ja työpaikat järjestämään pyöräilyyn liittyvää toimintaa joka puolella Suomea. Pyöräilyviikko pitää sisällään paljon tapahtumia sekä itse pyöräilystä että sen edistämisestä kiinnostuneille.

Yhdessä pyöräillen -tapahtuma on osa meneillään olevaa valtakunnallista pyöräilyviikkoa 9.-17. toukokuuta 2015. Pyöräilyviikon pääteema vuonna 2015 on työmatkapyöräily iskulauseella ”Ilo irti työmatkasta!”. Pääteemalla halutaan innostaa entistä suurempi osa suomalaisista pyöräilemään työmatkansa niin usein kuin mahdollista. Pyöräily virkistää aamuisin ja saa työasiat asettumaan iltapäivisin. Brittitutkimuksen mukaan ihmiset voivat sitä paremmin, mitä pidemmän matkan he töihinsä pyöräilevät tai kävelevät. Työmatkapyöräilyn merkitys säännöllisenä arkiliikunnan muotona on koko pyöräilyn suosion ja esimerkiksi terveysvaikutusten kannalta ratkaiseva. Työmatkapyöräilyteema haastaa kunnat ja työnantajat parantamaan työmatkapyöräilyn olosuhteita ja kiinnittämään huomiota kaikkein tärkeimpien pyöräväylien laatutasoon.

Pyöräilykypärä monen pyöräilijän perusvaruste

Kun Liikenneturvan kyselytutkimuksessa suomalaisilta kysyttiin mielipidettä pyöräilykypärästä, neljä viidestä piti erittäin tai melko tärkeänä, että oma läheinen käyttäisi pyöräillessään kypärää. Pyöräilykypärästä on tullutkin osa monen aktiivisesti pyöräilevän perusvarustusta. Kypärävalikoimat ovat laajat ja valikoimista löytyy jokaisen päähän ja makuun sopiva kypärä.

pyöräilykypärä
Liikenneturva muistuttaa kevään pyöräilykypäräkampanjallaan Päätä käyttää, että laajasta kypärävalikoimasta löytyy myös ikäihmisen päähän hyvin istuva kypärä. (Kuva Nina Mönkkönen /Liikenneturva)

– Helsinkiläiset näyttävät hyvää esimerkkiä siitä, kuinka sekä pyöräily että pyöräilykypärän käyttö kasvavat samanaikaisesti. Kaupungin seurantojenmukaan liki kaksi kolmesta pyöräilijästä muistaa kypärän, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna kehuu.

Liikenneturvan omien tarkkailujen mukaan koko maan tasolla 41 prosenttia käyttää kypärää pyöräillessään. Yli 64-vuotiaista pyöräilijöistä pyöräilykypärän muistaa alle kolmannes. Iäkkäiden osuus erottuu kuitenkin pyöräilijöiden onnettomuustilastoissa: neljä kymmenestä tieliikenneonnettomuudessa menehtyneestä pyöräilijästä on yli 64-vuotias.

– Onnettomuuden sattuessa seuraukset ovat iäkkäillä yleensä vakavampia kuin nuoremmilla, sillä ikä tekee kehon hauraammaksi. Kypärä suojaa tehokkaasti päähän kohdistuvia iskuja. – Pyöräily parantaa kuntoa ja kehittää tasapainoa, lisää lihasvoimaa, virkistää mieltä ja on myös lääkettä nivelille. Se sopii siis mitä mainioimmin myös iäkkäämpien kulkutavaksi. Jos pyörään kiinnittää vielä tukevat ja hyvät pyörälaukut, kulkevat myös ostokset mukavasti matkassa, Tavaststjerna kannustaa.

Katso myös

Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?

Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x