Moottoripyörähistorian ikonin paluu – Africa Twin

Pitkään odotettu Honda CRF1000L Africa Twin tulee myyntiin Suomessa loppuvuodesta 2015. Legendan uusi versio perustuu viime marraskuussa EICMA-moottoripyörämessuilla esiteltyyn True Adventure -prototyyppiin.

Tuotekehittelyssä on keskitytty erityisesti maasto-ominaisuuksien luomiseen ja se tuleekin olemaan todellinen ”all-round” -moottoripyörä. Africa Twin tulee olemaan saatavilla myös Hondan DCT -vaihteistolla, jonka toiminta on säädetty vastaamaan off-road -ajamisen vaatimuksia.

Kokonaan uudella moottorilla

Kompaktin 2-sylinterisen rivimoottorin teho on 70Kw ja vääntö kunnioitettavat 98Nm. 270 –asteinen sytytysjärjestys antaa moottorille paitsi varsin omintakeisen käyntiäänen, myös tehontuotto on erittäin lineaarinen tyhjäkäynniltä aina huippukierroksille asti. Hondan motocrosspyöristä tuttu sylinterinkannen Unicam –rakenne tekee moottorista erittäin matalan, jonka ansiosta säästyneet senttimetrit on voitu käyttää pyörän maavaran lisäämiseen, ilman että rungon kokonaiskorkeutta on jouduttu kasvattamaan. Kuusivaihteisen vaihdelaatikon kytkentämekanismit ovat erittäin lähellä motocrosspyörissä käytettyjä ratkaisuja, mahdollistaen erittäin helpon ja ennen kaikkea tarkan vaihteiden kytkeytymisen. Luistokytkin helpottaa vaihteiden kytkeytymistä moottorijarrutuksen aikana, sekä pehmentää vaihdelaatikkoon kohdistuvaa rasitusta. Vakiona oleva Hondan HSTC -luistonestojärjestelmä on säädettävissä kolmeen eri asetukseen ajo-alustan ja kuljettajan mieltymysten mukaisesti. Järjestelmä on myös kokonaan poiskytkettävissä.

Honda CRF1000L Africa Twin julkaistaan neljässä eri värissä, joista kaksi on Suomen tuontiohjelmassa: -CRF Dakar Rally -Tricolor.
Honda CRF1000L Africa Twin julkaistaan neljässä eri värissä, joista kaksi on Suomen tuontiohjelmassa: -CRF Dakar Rally -Tricolor.

Yleispyörän ketteryys

Alusta asti rungon suunnittelussa on ollut tavoitteena hyvät maastoajo-ominaisuudet, tarpeeksi jäykkä rakenne kovavauhtiseen touring-ajoon sekä päivittäisessä käytössä tarvittava yleispyörän ketteryys. Uuden Africa Twinin rungossa on onnistuttu yhdistämään nämä kaikki, tuloksena erittäin jäykkä mutta hyvän ajovasteen antava runko. Lisäksi pyörän painopiste on saatu erittäin matalaksi. Etujousitus on täysin säädettävissä oleva Showan valmiste ja etujarrut ovat 310 mm kelluvat ”piparkakkulevyt” 4-mäntäisin radiaalipuristimin. Takajarrun ABS järjestelmän voi halutessaan kytkeä pois toiminnasta. Takaiskunvaimennin on myös Showan valmistama ja säädettävissä. Rengaskokona on edessä on 21” ja takana 18” pinnavanteet. Lähes 19 litran polttoainesäiliö mahdollistaa yli 400km tankkausvälit.

Automaatti ja manuaali

Africa Twin on saatavilla Hondan ainutlaatuisella DCT –kaksoiskytkin vaihteistolla. Moottorin leveys ei DCT vaihteiston myötä kasva lainkaan (verrattuna manuaali laatikkoon) ja sen ajo-ohjelmat on päivitetty vastaamaan maastokäytön vaatimuksia. Kuten aikaisemminkin, vaihdelaatikossa on kolme eri käyttöasentoa; automaatti (D), sport automaatti (S) ja manuaali. Manuaali asetuksessa vaihteita vaihdetaan joko ohjaustangon napeista tai lisävarusteena saatavalla polkimella. Uutuutena Sport automaatti -asetuksessa kuljettaja voi valita kolmen erilaisen vaihto- ohjelman välillä, riippuen kulloisestakin maastosta. Hallintalaitteista on katkaisija, jota painamalla DCT järjestelmä automaattisesti käyttää parhaan takapyöräpidon mahdollistavaa ajo-ohjelmaa. Ajettaessa ylämäkeen DCT -järjestelmä mittaa nousukulman jyrkkyyttä ja säätää vaihto-ohjelman kulloisenkin tilanteen mukaiseksi.

Alustavat hinnat ovat: Honda CRF1000L Africa Twin kokonaishinta 17.990€ ja Africa Twin DCT kokonaishinta 19 690 €

Katso myös

Sähköautojen julkisessa latausinfrassa näkyy kehitystä

Sähkökäyttöisiä henkilö- ja pakettiautoja palveleva latausinfrastruktuuri laajenee jatkuvasti. Raskaille ajoneuvoille soveltuvan latausinfrastruktuurin ja myös vetytankkausasemien …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x