Snowmelting in Oslo

Aurauslumet voi puhdistaa

Lumi ja talvi kulkevat käsi kädessä. Kaupunkiympäristössä lunta kerätään kasoiksi siirtämistä varten. Lumikasoissa on mittava määrä epäpuhtauksia, jotka ovat peräisin mm. talvikunnossapidosta, autoista ja roskista.

Suomen kaupungeissa aurauslumi kerätään lumikaatopaikoille tai vaihtoehtoisesti kaadetaan suoraan läheiseen vesistöön. Oslossa näin ei ole toimittu enää viiteen vuoteen. Siellä lumi puhdistetaan ensin, sulatetaan neliasteisella merivedellä ja päästetään puhtaana mereen. Oslossa tehtyjen tutkimusten mukaan kuutiossa lunta on keskimäärin 11 kg epäpuhtauksia.

Oslon mallissa lautta, päästötön menetelmä toimii myös maalla

Osloon rakennettiin suuri lautta, joka pystyy käsittelemään lunta jopa 500 kuutiota/h. Samanlainen tekniikka voidaan kuitenkin rakentaa myös huomattavasti pienemmässä mittakaavassa, eikä menetelmä edellytä lauttaratkaisua, vaan se voi olla myös maalla. Vaatimus on, että laite saa hyödynnettyä vähintään neljäasteista vettä. Menetelmään tarvitaan myös pieni määrä sähköä. Oslossa kehitetty menetelmä on erittäin ympäristöystävällinen, eikä siitä aiheudu päästöjä. Kun lumen puhdistus- ja sulatusmenetelmä tai -menetelmät rakennetaan keskustan tuntumaan, myös kuljetusmatkat voidaan pitää lyhyinä ja päästöt pieninä.

NCC rakensi Oslon lumenpuhdistuslaitoksen vuonna 2012 kaupungin tilauksesta. NCC Snow Melting -lumenkäsittelylaitos vapauttaa kaupungin maat lumikaatopaikoilta. Laitosta voi käyttää lumikauden ulkopuolella vedenpuhdistuslaitoksena. Se soveltuu myös öljyntorjuntaan.

Katso myös

Suojaa lapset – varjo on paras suoja UV-säteilyltä

Lapset tulee suojata liialta auringolta, mikäli he eivät voi olla varjossa. Paras tapa on tarjota …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x