Vapaarahoitteisten vuokrien lasku jatkui alkuvuonna pääkaupunkiseudulla. Viime vuoden alkuun verrattuna vapaarahoitteiset vuokrat nousivat muualla Suomessa (+0,7 %) selkeästi pääkaupunkiseutua (+0,2 %) nopeammin. ARA-vuokrat (+1,0 %) nousivat erityisesti pääkaupunkiseudulla selvästi vapaarahoitteisia vuokria enemmän.
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2022 ensimmäiseltä neljännekseltä. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat laskivat tammi-maaliskuussa 0,1 prosenttia koko maassa verrattuna edellisen vuoden loka-joulukuuhun. Vuokrat laskivat pääkaupunkiseudulla alkuvuonna 0,3 prosenttia edellisen vuoden loppuun verrattuna ja pysyivät muualla Suomessa ennallaan.
– Vuokrat ovat olleet pääkaupunkiseudulla laskussa nyt kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Vuokrataso on noussut viime vuoden alkuun verrattuna vain 0,2 prosenttia. Absoluuttisesti muutokset eivät ole dramaattisia, mutta käänne pääkaupunkiseudun aiempaan vuokrakehitykseen on merkittävä, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.
Vuokrat laskivat pääkaupunkiseudulla edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kaikenkokoisissa asunnoissa, mutta lasku oli kaksioissa ja suuremmissa vuokra-asunnoissa (-0,3 %) yksiöitä suurempaa (-0,1 %). Vapaarahoitteiset vuokrat laskivat loppuvuonna kaikilla pääkaupunkiseudun kaupunkien osa-alueilla.
– Helsingin asukasmäärä kasvoi viime vuonna vain noin 1500 asukkaalla. Samaan aikaan Helsinkiin valmistui yli 7000 uutta asuntoa ja kaupungissa aloitettiin suunnilleen yhtä monen asunnon rakentaminen. Asuntokauppa ja asuntojen hintakehitys oli viime vuonna pääkaupungissa voimakasta. Markkinoilla vaikuttaa edelleen olevan vahva usko Helsingin kasvun piristymiseen pandemian väistyessä. Vuokra-asuntojen kysyntä todennäköisesti piristyy kesäsesonkia kohti mentäessä, mutta kasvava asuntotarjonta pitää vuokrakehityksen maltillisena, arvioi Rokkanen.
Vuodentakaisesta vapaarahoitteiset vuokrat nousivat eniten Turussa (+1,4 %), Tampereella (+1,1 %) sekä Oulussa, Lappeenrannassa ja Kokkolassa (+0,9 %). Vuokrataso laski viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna Jyväskylässä (-0,4 %).
Koko Suomessa vapaarahoitteisten vuokrien vuosimuutos oli 0,5 prosenttia, kun taas ARA-vuokrat nousivat selkeästi nopeammin (+1,0 %). Pääkaupunkiseudulla ero vapaarahoitteisten (+0,2 %) ja ARA-vuokrien (+1,0 %) kehityksen välillä oli vieläkin suurempi.