Itselääkityksestä on hyötyjä ja haittoja

Suomessa itsehoitoon hyväksytyt lääkkeet ovat oikein käytettynä turvallisia ja riski vaarallisille haittavaikutuksille on pieni. Ilman reseptiä saatavaa lääkettä valittaessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon muut samanaikaisesti käytössä olevat lääkkeet ja näiden mahdolliset haitalliset yhteisvaikutukset. Ilman reseptiä saatavien lääkkeiden käyttöä ohjataan niin, että ne ovat osa vaikuttavaa ja turvallista hoitoa.

Itsehoitolääkityksessä käytettävillä lääkkeillä on myös haitta- ja yhteisvaikutuksia, jotka voivat tulla esille jo lyhytaikaisessa käytössä. Siksi on tärkeää, että terveydenhuollon ammattilainen arvioi potilaan antamien tietojen perusteella lääkityksen kokonaisuuden. Kaikkien lääkkeenkäyttäjien tulee olla tietoisia lääkkeiden hyödyistä ja haitoista.

– Asiakkaan kannattaa itsehoitolääkkeitä apteekista ostaessaan neuvotella apteekin henkilökunnan kanssa ja kertoa paitsi vaivastaan myös siitä, mitä lääkkeitä ja rohdoksia hän muutoin käyttää, toteaa Käypä hoito ‑suosituksen työryhmän puheenjohtaja LT, dosentti Jorma Komulainen.

– Esimerkiksi jos asiakkaalla on käytössä kaksi kipulääkevalmistetta, on yliannosvaaran vuoksi varmistettava, etteivät ne sisällä samaa lääkeainetta. Myös flunssan hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat sisältää tulehduskipulääkettä, joten yliannoksen vaara on todellinen, jos käyttää samanaikaisesti muita kipulääkkeitä, Komulainen jatkaa.

Itsehoitolääkkeet sopivat allergiaoireisiin hyvin

Tyypillisiä allergiaoireita, nuhaa ja silmien kutinaa ja valumista voi lievittää tehokkaasti paikallisesti annosteltavilla itsehoitolääkkeillä kuten glukokortikoidinenäsuihkeilla ja antihistamiinisilmätipoilla. Lisäksi näillä lääkevalmisteilla haittavaikutukset ovat lieviä ja niiden riski pieni.

– Suun kautta otettavien antihistamiinien käyttö yhdessä glukokortikoidisuihkeiden kanssa ei näyttäisi parantavan merkitsevästi hoidon tehoa verrattuna pelkän paikallisvalmisteen käyttöön. Joissakin tapauksissa antihistamiinin käytöstä lisälääkkeenä voi toki olla hyötyä, toteaa FaT, apteekkari Janne Mikkola. Allergiaoireiden takia ei ole siis välttämätöntä hakeutua lääkärin vastaanotolle, itselääkityksellä on mahdollista saada riittävä helpotus, Mikkola jatkaa.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x