torstai , elokuu 22 2019
Uutisotsikot
Koti / Terveys & hyvinvointi / Sauna on aina valmis juhlatila

Sauna on aina valmis juhlatila

Sauna on ainoa paikka, joka kuuluu sellaisenaan sekä arkeen että juhlaan. Löylyn lämpöön vetäytyminen on helppo tapa juhlia. Sama tila, joka toimii arjessa, pelittää myös juhlassa. Saunaa ei tarvitse järjestellä, stailata tai erityisemmin tuunata. Juhlatunnelma syntyy pelkästä kiukaan lämmöstä. Nyt on käsillä saunomisen toinen sesonki, kun almanakka täyttyy toinen toistaan seuraavasta juhlapäivästä. Kesäaika ja mökkeilykausi on ehdotonta saunomisen huippusesonkia. Loppuvuodesta ilmat kylmenevät ja alkaa monen juhlapyhän putki. Tämä yhdistelmä tekee viimeisistä kuukausista saunomisen toisen vuosittaisen huippusesongin. Marraskuussa alkava pikkujoulukausi, itsenäisyyspäivä, joulun pyhät ja uusi vuosi pitävät kiukaat lämpiminä ja saunoja juhlatunnelmassa. Myös arjessa suomalaiset palkitsevat itseään saunomalla. Rankka työpäivä ja viikko päätetään saunomalla.

Saunasta haetaan nautintoa ja rentoutumista

Saunasta on tullut meille eräs tärkeimmistä mukavuusvyöhykkeistä kiireen keskellä. Saunominen on helppo tapa päästä juhlatunnelmaan. Saunalle ei tarvitse tehdä mitään erikoista, jotta se toimisi juhlapaikkana. Saunominen on ensisijaisesti läheisten ihmisten tapa juhlia yhdessä. Monet saunovat juhlapyhien yhteydessä perhepiirissä.

Saunan intiimistä luonteesta todistaa romantiikan yleisyys saunoissa. Jotkut menevät saunaan virittämään herkkää tunnelmaa puolison kanssa. Osa kokee saunan hempeäksi paikaksi ja menee saunaan romanttisissa tunnelmissa. Pohjolan pojat peittoavat tässä asiassa etelän urokset: Pohjois-Suomessa joka kolmas virittelee herkempää tunnelmaa saunan lauteilla, Etelä-Suomessa vain joka neljäs. Aina ei romantiikkaan tarvita kukkia, suklaata tai elokuvaa. Tunnelmaan pääsee luonnollisella tavalla, kun on mahdollisuus istua lähekkäin lämpimässä tunnelmassa.

Nykyään vain ani harva harrastaa saunomista esimerkiksi työkavereiden kanssa. Monen mielestä sauna ja työ eivät koskaan kuulu yhteen. Vähentyneitä ovat ne saunaillat, joissa sopimuksia tehtiin lauteilla. Työn ja saunan välille isoimman eron tekevät naiset. Myöskään ystävien kanssa saunominen ei ole niin yleistä kuin luullaan.

Katso myös

Kuntoliikunta parantaa astman tasapainoa – hengästyttävää liikuntaa ei ole syytä välttää

Kuntoliikunta vähentää astmaatikkojen hengenahdistusta ja keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tarvetta. Säännöllinen kuntoliikunta parantaa aikuisten astman tasapainoa …

css.php