Valaisimen lamppua ei voi aina vaihtaa

Ledien myötä markkinoille on tullut valaisimia, joiden lamppuja ei voi vaihtaa. Lediteknologia on antanut mahdollisuuden suunnitella valaisimet monimuotoisiksi valaisevaksi pinnaksi.

Ohuet muodot, mutkat ja spiraalimuodot ovat mahdollisia, kun ledivalaisimissa ei ole enää perinteistä vaihdettavaa lamppua ja lampulle ei tarvitse suunnittelussa jättää tilaa.

Käytön aikainen energiankulutus on kaikissa valaistustuotteissa, niin yksittäisissä lampuissa kuin valaisimissa, merkittävin ympäristökuormitukseen vaikuttava tekijä. Siksi kiinteiden ledivalaisimien valmistaminen on myös ympäristön kannalta perusteltua, vaikka koko valaisin onkin vaihdettava uuteen valaisimen vikaannuttua. Kun valmistetaan valaisin, jossa on kiinteä ledi, siitä tyypillisesti saadaan energiatehokkain kokonaisuus.

Monelle on tullut yllätyksenä, ettei uuden valaisimen ledi lamppua voi enää vaihtaa. Valaisimissa olevasta EU-asetuksen mukaisesta energiamerkistä selviää onko valaisimessa kiinteät ledit vai vaihdettavat lamput. Kun valaisimen valonlähteenä on kiinteät ledit kannattaa tarkistaa takuukysymykset, jos valaisin jostain syystä vikaantuu jo käyttöiän alkuvaiheessa.

Kiinteät ledit sisältävän valaisimen valintaa koskevat samat periaatteet kuin perinteisen lampun valintaakin. Valon määrä eli lumenit ja valon värisävy eli Kelvin-arvo kannattaa tarkistaa ennen ostopäätöstä. Valaisimen energiamerkistä selviää myös tieto kiinteiden valolähteiden tai valaisimeen sopivien vaihdettavien lamppujen energiatehokkuudesta.

Katso myös

Putkien jäätymiset ovat yleisiä vahinkoja

Putkirikko on ikävä ja etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävän yleinen vahinko. Ongelmat voivat alkaa jo kymmenenkin …