Uudistuneessa suosituksessa korostetaan iäkkään monipuolista liikkumista, joka ylläpitää toimintakykyä laaja-alaisesti. Kestävyyden, lihasvoiman ja tasapainon ohella nostetaan esiin kevyen liikuskelun ja paikallaanolon tauottamisen sekä riittävän unen merkitys.
Suositus korostaa kestävyyden lisäksi lihasvoimaa ja tasapainoa ja mukailee aikuisten liikkumisen suositusta. Sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi ainakin kaksi ja puoli tuntia viikossa. Samat terveyshyödyt saa rasittavalla liikunnalla, jolloin liikkumisen määrän tulisi olla vähintään yksi tunti ja 15 minuuttia viikossa.
Perinteisesti useat ikäihmiset pitävät kävelyä mukavana liikuntana. Jotta suositus toteutuisi tulisi kestävyyttä parantavan liikkumisen oheen lisätä lihasvoiman ja tasapainon harjoittamista, kuten kuntosaliharjoittelua tai voimistelua.
– Ikäihmisten suosituksessa painotetaan 18–64-vuotiaiden suositusta enemmän lihasvoimaa ja tasapainoa, joilla on vaikutusta erityisesti arjessa selviytymiseen, liikkumiskykyyn sekä esimerkiksi kaatumisten ehkäisyyn. Lihasvoimaa ja tasapainoa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa, toteaa erikoistutkija Saija Karinkanta UKK-instituutista.
Uutta on hyötyliikunta
Ikäihmisten liikkumisen suosituksessa nostetaan esiin 18–64-vuotiaiden suosituksen tapaan kevyt liikuskelu, jolla on nykyisen tutkimusnäytön perusteella myös terveyshyötyjä.
– Lisäksi paikallaanoloa kannattaa tauottaa aina kun voi. Samoin uni ja palautuminen ovat mukana suosituksessa. Hyvinvoinnin kokonaisuus huomioidaan siis entistä vahvemmin myös yli 65-vuotiaiden päivitetyssä liikkumisen suosituksessa, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari lisää.
UKK-instituutin julkaisema ikäihmisten liikkumisen suositus. Suositusten pohjana on Yhdysvaltain terveysviraston laatima suositus.