Turun seudulla vaarallinen someilmiö

Turun seudulla esiintyy nuorten keskuudessa vaarallinen someilmiö, johon liittyy niin väkivaltavideoiden kuin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin kuvaamista, hallussapitoa ja levittämistä.

Lounais-Suomen poliisin tiedossa on Turun seudulla viime aikoina levinnyt someilmiö, jossa nuoret kuvaavat ja jakavat toisia solvaavaa sisältöä. Kyse on väkivaltavideoista, intiimikuvista ja seksivideoista. Nuorimmat poliisin tiedossa olevat osalliset ovat 13-vuotiaita. Joukko nuoria on joutunut osittain tietoisesti, osittain tahtomattaan epämiellyttävän huomion, loukkaavien kommenttien ja rikosten kohteeksi.

Somessakin voi syyllistyä rikokseen

Rikosoikeudellisesta näkökulmasta kyse on erittäin ongelmallisesta kokonaisuudesta.

– Ensinnäkin ilmiö yllyttää nuoria väkivaltaisiin tekoihin, joita mukanaolijat kuvaavat. Tällöin niin pahoinpitelijä kuin myös siihen yllyttäjinä osallistuvat syyllistyvät rikokseen, muistuttaa rikoskomisario Petri Lamppu Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Alle 18-vuotiaaseen kohdistunut pahoinpitely on aina virallisen syytteen alainen rikos, ja pahoinpitelyyn voi syyllistyä rikoskumppanina myös koskematta toiseen.

Nuori voi syyllistyä rikokseen myös kirjoittamalla ja julkaisemalla toista halventavaa sisältöä. Arkaluontoisen ja loukkaavan materiaalin levittäminen voi olla rangaistavaa joko kunnianloukkauksena tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä.

– 15-vuotias on rikosoikeudellisessa vastuussa myös somessa tekemistään kirjoitteluista, ja alle 15-vuotiaskin korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta, Lamppu painottaa.

Puhelin tarvittaessa valtiolle

Poliisi muistuttaa, että alle 18-vuotiasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin hallussapito ja jakaminen – henkilön ikään katsomatta – on laitonta.

Poliisi kehottaakin nuoria välittömästi poistamaan sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin puhelimistaan ja harkitsemaan tarkasti, millaista sisältöä itse sosiaalisessa mediassa jakaa. Jos nuorella on tällaista materiaalia hallussaan, voi syyttäjä vaatia rikostutkinnan yhteydessä materiaalia sisältävät laitteet, kuten nuoren kännykän, valtion omistukseen. Tämä voi koskea myös alle 15-vuotiaita, jotka ovat epäiltynä rikolliseen tekoon.

Ilmiöön liittyen Lounais-Suomen poliisi tutkii tällä hetkellä yksittäisiä pahoinpitelyjä, joiden osapuolet ovat poliisin tiedossa.

– Tilanteen pahenemisen kannalta jokaisen nuoren olisi tärkeää tiedostaa oma rikosoikeudellinen vastuunsa ja ilmiöön liittyvät vaarat. Toivomme, että erityisesti huoltajat keskustelisivat asiasta kotona nuorten kanssa, Lamppu toteaa.

Katso myös

Turku purkaa käytöstä poistettuja koulu- ja päiväkotirakennuksia

Turun kaupunki investoi vahvasti tulevina vuosina koulujen ja päiväkotien uudisrakennuksiin. Kuluvan talven aikana kaupunki purkaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x