Munuaissiirrot aloitettiin Suomessa vuonna 1964. Sitä ovat seuranneet maksan-, sydän-, keuhkon-, suolen- ja haimansiirrot sekä kasvojen kudosten siirrot. Tänä syksynä Meilahden sairaalassa on tehty maamme kymmenestuhannes elinsiirto.
Elinsiirroista on tullut vakiintunut osa terveydenhoitoa ja yksi tehokkaimmista kroonisten elinsairauksien hoitomuodoista. Elinsiirto voi pelastaa potilaan hengen myös monissa akuuteissa tilanteissa. Suurin osa elinsiirron saaneista henkilöistä elää kymmeniä vuosia elämää, joka vastaa muun väestön elämänlaatua.
– Lähes 7600 munuaissiirron ansiosta yhteiskunta on myös säästänyt dialyysikustannuksissa yli miljardi euroa, kertoo ylilääkäri Helena Isoniemi HUS Vatsakeskuksesta.
Elinsiirtojen määrä on kasvanut melko tasaisesti vuosittain. Eniten on tehty munuaissiirtoja, joita on tämän vuoden aikana tehty jo 228. Maksansiirtoja on tehty 63, ja sydänsiirtoja jo ennätykselliset 47 tänä vuonna. Viime vuonna sydänsiirtoja tehtiin 26 kappaletta. Lisäksi HUSin elinsiirtoyksikkö tekee haiman- ja keuhkonsiirtoja, sekä jonkin verran suolen- ja kasvokudoksen siirtoja.
Elinsiirtojen tulokset ovat parantuneet koko ajan merkittävästi. Nykyisen ennusteen mukaan vuosi leikkauksen jälkeen on elossa 90–95 prosenttia elinsiirtopotilaista. Kymmenen vuoden ennuste on 70–85 prosenttia. Kansainvälisissä vertailuissa Suomen tulokset ovat huippuluokkaa.
Luovuttajien määrä kasvussa
Elinsiirtojen määrä riippuu aina luovuttajien määrästä. Luovuttajien määrä on kasvanut vuosittain, tosin hitaasti. Myös elävien munuaisluovuttajien määrä on kasvanut. Vuonna 2018 arvio elävistä munuaissiirron luovuttajista on 32 luovuttajaa. Elävien luovuttajien saamista helpottava lakialoite on parhaillaan eduskunnassa ja se on saanut huomattavaa kannatusta.
Yhä vanhemmat hyötyvät elinsiirroista
– Nykyään yhä vanhemmille tehdään elinsiirtoja hyvin tuloksin, joskin luovuttajan iällä on vaikutusta tuloksiin. Elinsiirtopotilaat ovat nyt paremmassa kunnossa kuin ennen, ja se mahdollistaa elinsiirtojen tekemisen entistä iäkkäämmille, Isoniemi sanoo.
Vanhin tämänhetkinen munuaissiirtopotilas oli siirtohetkellä 81 vuotta. Vanhin maksansiirtopotilas on ollut 74 vuotta ja sydän- sekä keuhkosiirto-potilas 71 vuotta. Siirrännäisten toiminta-ajat ovat myös huomattavan pitkiä, esimerkiksi munuaisissa 46–49 vuotta (siirrännäinen toimii edelleen), maksassa 34 vuotta ja sydämessä 30,5 vuotta (siirrännäiset toimivat edelleen).