Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja pääministeri Antti Rinne. (Kuva: Valtioneuvosto)

Suomi ja EU – turvallisen Euroopan puolesta

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja komission jäsenet tapasivat pääministeri Antti Rinteen ja Suomen hallituksen Helsingissä 4. ja 5. heinäkuuta. Keskusteluissa pohjustettiin yhteistyötä, jolla hallitus ja komissio edistävät Suomen puheenjohtajakauden ja EU:n uuden strategisen ohjelman prioriteetteja.

Eurooppa-neuvosto sopi kesäkuussa EU:n strategisesta ohjelmasta, joka määrittelee unionin prioriteetit seuraavalle viidelle vuodelle. Suomi on ensimmäinen puheenjohtajamaa, joka toteuttaa uutta ohjelmaa neuvoston työssä.

”Tiivis yhteistyö puheenjohtajamaan ja komission välillä on erityisen tärkeää nyt, kun puolustamme Euroopan integraation kulmakiviä: rauhaa, turvallisuutta, vakautta, demokratiaa ja hyvinvointia”, pääministeri Antti Rinne sanoo.

EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä

Pääministeri Rinne ja komission puheenjohtaja Juncker keskustelivat tapaamisessaan Suomen puheenjohtajakauden tärkeimmistä teemoista kuten ilmastosta, monivuotisesta rahoituskehyksestä, EU:n ja Afrikan kumppanuudesta, oikeusvaltioperiaatteesta, kasvusta ja turvallisuudesta.

”Haluamme tehdä komission kanssa yhteistyötä erityisesti ilmastoasioissa. Pidämme tärkeänä, että EU puhuu yhdellä äänellä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa ja pääsee yksimielisyyteen tavoitteesta tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä”, pääministeri Rinne sanoo.

Laajentuminen ja arktinen politiikka

”Kiitin tapaamisessamme puheenjohtaja Junckeria ja komissiota heidän pyrkimyksistään kehittää EU:lle arktinen strategia, jolla vastattaisiin alueen haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Suomi haluaa puheenjohtajakaudellaan vahvistaa EU:n arktista politiikkaa ja asettaa ilmastonmuutoksen hillinnän sen keskiöön”, pääministeri Rinne kertoo.

Rahoituskehys, kilpailukyky ja turvallisuus

Euroopan komission ja Suomen hallituksen jäsenten keskustelun aiheita olivat monivuotinen rahoituskehys vuosille 2021–2027, oikeudenmukainen, kestävä ja kilpailukykyinen Eurooppa sekä vaikutusvaltainen ja suojeleva Eurooppa. Johtopäätökset keskusteluista käytiin läpi hallituksen ja komission yhteisessä istunnossa.

Yhteisen istuntonsa jälkeen hallitus ja komission jäsenet osallistuivat tasavallan presidentin tarjoamalle lounaalle ja vierailivat eduskunnassa. Komission vierailu alkoi torstaina 4. heinäkuuta hallituksen ja komission yhteisellä illallisella pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Euroopan komissio vierailee perinteisesti puheenjohtajamaassa puheenjohtajuuden alkaessa valmistelemassa yhteistyötä. Suomi toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana 1.7.–31.12.2019.

Katso myös

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.2024

Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x