Pohjois-Karjalan keskussairaalassa aloitettiin tammikuun loppupuolella leikkausrobotin käyttö pehmytkudoskirurgisissa toimenpiteissä, joita ovat munuaisleikkaukset, perä- ja paksusuolen leikkaukset, vatsanpeitteiden tyräleikkaukset, sekä mahalaukun kirurgia.
Leikkausrobotti ei nimestään huolimatta tee mitään itsenäisesti, vaan toimii kirurgin käden supertarkkana apuna. Robotin avulla kirurgi näkee kudoskerrokset, sekä esimerkiksi verisuonet ja hermot kymmenen kertaa aikaisempaa tarkemmin. Leikkaamistarkkuus paranee, ja leikkaaminen onnistuu ahtaissa paikoissa sekä kulmissa, joihin nykyisillä tekniikoilla ei päästä. Leikkausrobotti parantaa kirurgin työskentelyasentoa ja jaksamista pitkissä useita tunteja kestävissä leikkauksissa. Robotin käytöstä on hyötyä potilaille leikkausten parempana laatuna. Leikkaushaavat ovat entistä pienempiä ja toipuminen on kivuttomampaa sekä nopeampaa. Myös potilaan kotiuttamien nopeutuu ja sairaslomien kesto lyhenee.
Leikkauksista noin kolmasosa on munuaissairauksiin ja eturauhasen poistoon liittyviä leikkauksia. Toinen kolmasosa on hyvänlaatuisiin kasvaimiin ja syöpiin liittyviä perä- ja paksusuolileikkauksia, sekä kolmasosa vatsanpeite- ja nivusalueen tyräleikkauksia. Leikkausrobottia käytetään erityisesti isoissa leikkauksissa ja leikkauksissa, joissa siitä on eniten hyötyä.
Robotin hankintaa on valmisteltu Pohjois-Karjalan keskussairaalassa noin kolmen vuoden ajan. Vaikka leikkausrobotti maksaa noin kaksi miljoonaa euroa, sen kokonaishyödyt ovat merkittävät.
– Pohjois-Karjalassa on tilastojen valossa paljon syövistä kärsiviä potilaita. Väestön ikääntyessä leikkaustarpeet kasvavat. Leikkausrobotti mahdollistaa kirurgisen toimintamme kehittymisen, jotta moderni keskussairaalamme houkuttelee uusia lääkäreitä myös tulevaisuudessa. Näin voimme turvata väestöllemme pääsyn yhtä laadukkaisiin hoitoihin kuin muualla Suomessa, kertoo ylilääkäri Tanja Hulmi.
Robotin kanssa työskentely muuttaa leikkausprosessia. Leikkaussalissa työskentelevä tiimi on koulutettu leikkausrobotin käyttöön. Henkilökunnan koulutusvaiheen jälkeen Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tehdään vuosittain vähintään 250 leikkausta, joissa hyödynnetään leikkausrobottia. Tämä tarkoittaa noin 1–4 leikkausta päivässä. Robottiavusteisiin leikkauksiin on varattu yksi leikkaussali.