Sisäilmaongelmiin voi vaikuttaa itse

Tunkkaisuus, viemärin haju, kosteusvauriot ja ikävät terveysoireet voivat olla huonon ilmanvaihdon ongelmia. Useimmiten syynä ovat huonosti toimivat tai kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Asukkaat saattavat myös tarkoituksella tukkia ulkoilmaa sisälle tuovat venttiilit melun tai vedon takia. Kerrostalossa tämä voi pahimmillaan sekoittaa koko talon ilmanvaihdon.

Ilmanvaihtoventtiilejä pitää huoltaa

Sisätiloissa vietetään suurin osa päivästä, varsinkin talvisin. Sisäilman laadusta käydään paljon keskustelua, usein vakavien ongelmien kuten homeen ja radonin yhteydessä. Usein huono sisäilma johtuu muista syistä. Yksi suurimmista huonon sisäilman syistä on kokonaan puuttuva tai huonosti toimiva ilmanvaihto.

Moniko on kiinnittänyt huomiota siihen, mistä raitis ilma kotiin tulee. Muistatko, milloin vaihdoit viimeksi ilmanvaihdon venttiilien suodattimet. Taloyhtiöissä ilmanvaihtojärjestelmän korjaus ja uusiminen kuuluu taloyhtiölle, mutta suodattimien puhdistus ja vaihto kuuluvat asukkaalle. Raitisilmaventtiilien sisällä on yleensä vaihdettava suodatin. Jos suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee. Kun venttiilin läpi alkaa tulla liikenteen aiheuttamaa nokea ja verhot likaantuvat, monet ratkaisevat tilanteen sulkemalla venttiilin. Tämä sotkee ilmanvaihtoa. Kannattaisi avata venttiili ja tarkistaa suodatin.

Suodattimien riittävä vaihtoväli riippuu talon sijainnista. Suodattimien teho heikkenee nopeammin vilkkaasti liikennöidyn tien tai paljon siitepölyä levittävien puiden lähellä. Suodattimet kannattaa tarkistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa ja vaihtaa aina tarvittaessa.

Virheellisesti tuleva korvausilma levittää asuntoon hajuja

Oman ongelmansa aiheuttavat liian tiiviit talot, joihin raitisilmaventtiilit on jätetty kokonaan asentamatta. Näitä rakennettiin esimerkiksi 1970-luvulla energiakriisin jälkeen, kun haluttiin säästää lämmitysenergiaa. Vanhoissa taloissa monet asukkaat ovat tukkineet venttiilit vedon tunteen takia. Tämä aiheuttaa uusia ongelmia.

Toimiva ilmanvaihto kuljettaa sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteuden ulos ja tuo raitista ilmaa sisälle. Kosteutta syntyy esimerkiksi hengityksestä, ruoanlaitosta, suihkusta ja pyykin kuivattamisesta. Jos ilmanvaihto ei vie kosteutta ulos, niin seurauksena voi olla maali- ja tapettivaurioita sekä kosteusvaurioita. Oikein toteutettu ilmanvaihto auttaa asuntoa pysymään paremmassa kunnossa. Se vaikuttaa myös energian kulutukseen, sillä kostean sisäilman lämmittäminen vie enemmän energiaa.

Jos raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan tai ne on tukittu, niin korvausilma tulee mistä sattuu, postiluukusta, kylpyhuoneen lattiakaivosta, ikkunoiden, lattioiden ja seinien raoista, tai jopa poistohormin kautta. Lattiakaivosta imetty korvausilma levittää asuntoon viemärin hajua. Rakenteiden väleistä tuleva korvausilma voi nostaa sisäilmaan haitallisia aineita rakennusmateriaaleista, varsinkin jos niissä on vaurioita. Kerrostalossa tukitut raitisilmaventtiilit sekoittavat pahimmillaan koko rapun tai kiinteistön ilmanvaihdon, kun korvausilmaa imetään naapurihuoneistoista asti.

Tunkkaisuuteen ei tarvitse tyytyä

Huono ilmanvaihto ei ole asunnon pysyvä ominaisuus, vaan siihen voi vaikuttaa jo pienellä panostuksella. Jos raitisilmaventtiilit on tukittu, ne pitää avata. Vanhoissa asunnoissa näkee usein luukkumaisia venttiilejä, jotka on tukittu ja tapetoitu umpeen vedon takia. Näihin luukkuihin voidaan asentaa sisälle moderni raitisilmaventtiili, joka säätää itseään termostaatin avulla lämpötilan mukaan. Näin veto lakkaa ja ilmanvaihto toimii kunnolla.

Huonosti toimivat ja rikkinäiset raitisilmaventtiilit kannattaa vaihtaa ehjiin. Jos venttiilit puuttuvat kokonaan, niitä voidaan asentaa jälkikäteen esimerkiksi ikkunan puisiin tuuletusluukkuihin. Ilmanvaihdon parantaminen onnistuu pienellä investoinnilla.

Hyvä testi ilmanvaihdon toimivuudelle on tarkistaa, mistä raitis ilma tulee. Jos joudut avaamaan ikkunan saadaksesi sisälle raitista ilmaa, niin ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Tunkkaisen sisäilman poistamiseksi pitää laittaa ensimmäiseksi kodin ilmanvaihto kuntoon.

Katso myös

Sähköautojen latauspiste tulee pakolliseksi ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin

Ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joiden yhteydessä on yli 20 pysäköintipaikkaa rakennuksen sisällä tai samalla kiinteistöllä, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x