Sähkölaitteet ja asennukset eivät ole ikuisia

Sähkölaitteet kuten myös asuntojen kiinteät sähköasennukset vaativat seurantaa, kunnossapitoa ja huoltoa. Ne eivät toimi ikuisesti, vaan tulevat käyttöikänsä päähän samoin kuin kaikki rakennuksen osat, esimerkiksi vesiputkistot, ikkunat ja ovet.

Sähköasennusten osiin kertynyt pöly, lika tai kosteus lisäävät valokaaren ja sähköpalosyttymisen vaaraa. Mekaaniset vauriot, kuten valokatkaisijoiden ja pistorasioiden kansien rikkoontuminen ja johtojen vauriot, aiheuttavat sähkötapaturman vaaran.

– Asunnolle kannattaa teettää kuntotarkastus sähköalan ammattilaisella asuntokaupan yhteydessä. Muulloinkin ne kannattaa tarkistaa, jos asennukset ovat iäkkäitä tai epäilee niiden kuntoa. 1950- ja 60-lukujen rakennuksissa on käytössä kangas- ja peltipäällysteisiä asennusjohtoja, jotka saattavat olla hyvin hauraita. Iäkkäät sähkökeskusten komponentit tai valokatkaisijat ja pistorasiat saattavat aiheuttaa tapaturmariskin, kertoo ylitarkastaja Esko Iivonen Tukesista.

– Kuluttajalla voi olla kuvitelma, että sähkölaitetta voi käyttää huoletta maailman tappiin. Todellisuudessa sähkölaitteet kuluvat käytössä ja tulevat käyttöikänsä päähän. Jos niiden kuntoa ei tarkkaile ja huolto jää tekemättä, kasvaa laitteesta aiheutuvan tulipalon riski, toteaa ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista.

Likaantunut sähkölaite voi aiheuttaa tulipalon

Sähköstä vuosittain syttyneistä tulipaloista 950 eli noin kaksi viidestä johtuu tavalla tai toisella liedestä. Tulipalo johtuu usein huolimattomasta lieden käytöstä tai kunnossapidon laiminlyönnistä.

– Liesituulettimeen kertyy ajan saatossa ruoanlaitosta rasvaa ja likaa, joka pitäisi puhdistaa säännöllisesti. Liedellä syttynyt tulipalo leviää helposti liesituulettimeen, kun tuulettimen sisäpinnoille kertyneet epäpuhtaudet syttyvät palamaan, kertoo Lepistö.

– Vanhoissa liesituulettimissa komponentit, mm. liukukytkimet, saattavat likaantua sisäpuolelta kohtalokkaasti. Vanha sähkölaite on aina riski. Jos epäilee sen kuntoa, kannattaa tarkastuttaa laite sähköalan ammattilaisella, sanoo Lepistö.

Asuinhuoneiston omistaja tai vuokralainen on lain mukaan vastuussa siitä, että sähköasennukset ja -laitteet ovat kunnossa ja turvallisia käyttää. Korjauta havaitsemasi vialliset asennukset viipymättä ja huollata viallinen sähkölaite tai vaihda se uuteen. Jätä omat viritykset tekemättä ja käytä aina sähkötöissä ammattilaista.

Katso myös

Sähköautojen latauspiste tulee pakolliseksi ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin

Ei asuinkäytössä oleviin rakennuksiin, joiden yhteydessä on yli 20 pysäköintipaikkaa rakennuksen sisällä tai samalla kiinteistöllä, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x