Puutarhanhoito syksyllä

Vielä ennen maan jäätymistä ja pysyvää lumipeitettä ehtii puutarhassa tehdä monenmoista. Syksyllä varmistetaan kasvien hyvä talvehtiminen ja kevään kukkaloisto. Puutarhanhoito sopii myös lapsille. Haravointi ja lehtikasoihin hyppiminen nostavat riemun pintaan.

Lähes jokaisella suomalaisella pientalopihalla kasvaa nurmikkoa. Nyt on aika kiinnittää huomio nurmikon syyshuoltoon. Syksyllä nurmikko leikataan niin, että se jää talvehtimaan noin viiden sentin mittaisena. Pitkä nurmikko, samoin kuin paksu lehtipatja nurmikon päällä, lisäävät nurmikon tauteja. Talvituhosienten vioitukset näkyvät vasta keväällä keltaisina laikkuina nurmikossa.

Yksittäiset syksyn lehdet nurmikolla eivät haittaa. Ne kannattaa silputa ajamalla päältä ruohonleikkurilla. Näin madot hajottavat ne nopeasti hyödylliseksi humukseksi.

Kukkasipuleiden istutusaika

Varmista ensi kevään kukkaloisto nyt istuttamalla kukkasipuleita. Tulppaanien, narsissien ja krookusten on ehdittävä juurtua ennen maan jäätymistä. Paras istutuspaikka isoille kukkasipuleille, kuten tulppaaneille ja narsisseille, on perennapenkissä tai pensaiden juurella. Krookuksia, sinililjoja ja muita pikkusipuleita voi istuttaa myös nurmikkoon.

Hitaasti kasvuun lähtevien perennojen, esimerkiksi kuunliljojen, parina kukkasipulit ovat erinomaisia. Kukkasipulit nousevat maasta aikaisin ja kukkivat keväällä tai alkukesällä. Kun sipulikukkien kukinta on ohi ja varret alkavat kellastua, kuunliljojen lehdet peittävät ne alleen.

Kuohkeuta tulevan istutuspaikan multa 30 cm syvyydeltä. Savista maata voi parantaa lisäämällä istutusalueelle puutarhamultaa tai kypsää kompostia. KukkasipuIeiden lannoitukseen soveltuvat hidasliukoiset lannoitteet. Valitse varjoon narsisseja, sinililjoja, helmililjoja ja balkaninvuokkoja. Auringossa viihtyvät tulppaanit, krookukset, posliinihyasintit ja pikarililjat. Kaikkien lajien kukinta kestää puolivarjossa paljon pidempään kuin eteläseinustan paahteessa.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Kastele istutuksen jälkeen, jos maa on kuivaa.

Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin ripotellaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla on myyriä karkottava vaikutus.

Talven aikana kukkasipulit saavat maassa kylmäkäsittelyn, joka virittää ne kukkaan keväällä. Jos haluat istuttaa kukkasipuleita ruukkuun, myös niiden on saatava kylmäkäsittely eli lämpötilan tulee olla muutaman kuukauden ajan alle 10 astetta. Siksi istutetut ruukut viedään talveksi kellariin tai haudataan puutarhaan ja peitetään puutarhakasvien talvisuojaukseen tarkoitetulla turpeella. Samaa turvetta kannattaa käyttää kukkasipuleiden suojana puutarhassa silloin, jos istutus jää loka-marraskuulle.

Uusia taimia voi istuttaa niin kauan kun maa on sulaa. Etenkin ruukuissa kasvavat taimet lähtevät yhtä hyvin kasvuun. Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa, koska maa on kosteampaa ja ilman kosteus korkeampi kuin keväällä.

Kukkasipulin istutusta. Kukkasipuleita varjoon; narsissi, helmililja, sinililja, lumikello. Kukkasipuleita aurinkoon; tulppaani, krookus, posliinihyasintti, pikarililja.
Kukkasipulin istutusta. Kukkasipuleita varjoon; narsissi, helmililja, sinililja, lumikello. Kukkasipuleita aurinkoon; tulppaani, krookus, posliinihyasintti, pikarililja.

Katso myös

Kausivalot ja turvallisuus

Kun koti puetaan juhlakuntoon, ovat jouluvalot usealle sisustajalle se tärkein juhlatunnelman tuoja. Onko jouluvaloissa vaaroja? …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x