Postinkulku epävarmaa – käytä sähköisiä asiointipalveluita

Maanantaina 11.11.2019 alkavaksi suunniteltu postinjakelun lakko saattaa häiritä kansalaisten asiointia. Nyt kannattaa siirtyä käyttämään sähköisiä asiointipalveluita, mikäli ei ole sitä jo tehnyt. Kirjepostin käyttö on digiaikana täysin tarpeetonta.

Suomi.fi-verkkopalvelu on kerännyt yhteen julkisia palveluja. Isoimmilla julkisilla laitoksilla on omat verkkopalvelunsa. Myös apteekkiasiointi-valtuutuksen voi antaa Suomi.fi-verkkopalvelussa. Palvelun kautta löytyvät useimmat tarpelliset asiointipalvelut, sekä Suomi.fi-viestit, jonka avulla voi viestiä julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa.

Lakko vaikuttaa joihinkin palveluihin, joita kannattaa välttää. Lehtien varhaisjakeluun voi olla vaikutuksia niillä alueilla, joilla sanomalehdet jaetaan perusjakelun yhteydessä. Aikakauslehdet jäävät todennäköisesti jakamatta.

Verkkokaupoissa ja omien pakettien lähetyksissä kannattaa valita jakelijaksi Postin asemasta jokin muu yhtiö, kuten esim. Matkahuolto, PostNord, DB Schenker, UPS, FedEx tai DHL. Näin välttää Postin aiheuttamat haitat kuluttajalle. Kannattaa jatkossakin valita huolellisesti paras jakelija vertailemalla asioinnin helppoutta, toiminnan nopeutta ja hintaa.

Lakko voi lisäksi viivästyttää mm. Kelan asiakkaiden lähettämiä hakemuksia, liitteitä ja lisäselvityksiä. Ne kannattaa täyttää Kelan verkkopalvelussa, jonka kautta voi myös lähettää tarvittavat liitteet. Lisäksi voi aina soittaa ja jättää soittopyyntöjä, sekä tehdä suullisen hakemuksen tai toimittaa hakemukset palvelupisteisiin.

Kuluttajien kannattaa käyttää valinnanvapauttaan, kuten vuonna 1923, jolloin Elannon hevosajurit menivät lakkoon vastustaessaan autojen käyttöä kuljetuksissa. Hevosajurit ovat edelleen lakossa. Kuluttajien todelliset tarpeet ja edistyksen välttämättömyys meni yksittäisen ryhmän oman edun tavoittelun edelle.

Tarvitseeko viranomaisten lisäksi kukaan muu Postia? Olisiko siitä todellista haittaa kuluttajille, jos Postin lakko ei päättyisi koskaan? Kuljetusyhtiöitä on Suomi täynnä. Ehkä postiajurit ovat menneisyyttä ja edustavat ajastaan jälkeenjäänyttä instituutiota?

Usein määräajat ovat lähettäjän vastuulla – kuten hallintotuomioistuimissa

Hallintotuomioistuimissa- ja erityistuomioistuimissa on käytössä sähköinen asiointipalvelu, jonka kautta kansalaiset ja yhteisöt voivat esimerkiksi tehdä valituksen sekä toimittaa ja vastaanottaa asiakirjoja.

– On hyvä ottaa huomioon, että on lähettäjän vastuulla huolehtia siitä, että valitus tai muu asiakirja saapuu tuomioistuimeen määräajassa, muistuttaa korkeimman hallinto-oikeuden apulaiskansliapäällikkö Marko Leppänen.

Tuomioistuimelta tulleisiin pyyntöihin voi tarpeen vaatiessa tiedustella lisäaikaa, mutta valitusajan pituus on sen sijaan säädetty laissa eikä sitä ole mahdollista pidentää.

Oikeusmenetysten välttämiseksi voi olla hyvä tutustua sähköiseen asiointipalveluun. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen on mahdollista toimittaa asiakirjoja myös sähköpostitse, faksin välityksellä tai tuomalla ne paikan päälle.

Asiointipalvelu on käytössä korkeimmassa hallinto-oikeudessa sekä hallinto-oikeuksissa, vakuutusoikeudessa ja markkinaoikeudessa. Asiointipalveluun tunnistaudutaan Suomi.fi-tunnistautumista käyttäen joko omilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Katso myös

Pörssisähkön hinta perjantaina 5. tammikuuta jopa 20-kertainen

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 poikkeuksellisen korkealle. Sähkön tuntihinnat ovat klo 6–21 välillä halvimmillaankin arvonlisäveroineen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x