Ovenavaustiedot ovat henkilötietoja

Sähköavainten käyttäjät voidaan tunnistaa, kun avaimen yksilöintitieto yhdistetään tiettyyn asuntoon. Oven avannut asukas on mahdollista saada selville, kun avaimen yksilöintitieto yhdistetään asuntoon.

Tietosuojavaltuutettuun yhteydessä ollut henkilö kertoi epäilevänsä, etteivät asunto-osakeyhtiön sähkölukkojärjestelmä ja sen käyttöönottomenettely täytä tietosuojasääntelystä tulevia vaatimuksia. Asukkaita ei esimerkiksi informoitu järjestelmän yksityiskohdista. Lukkojärjestelmän käyttöönotosta oli päätetty taloyhtiön kokouksessa.

Taloyhtiössä on käytössä asuinrakennuksen ulko-oviin asennettu sähkölukitusjärjestelmä. Taloyhtiö ei saa tietoja lukkorungosta, ja järjestelmää hallinnoiva lukkoliike lukee avaustietoja ainoastaan poliisin pyynnöstä.

Rekisterinpitäjänä toimiva taloyhtiö arvioi, ettei ovenavauksista kerättävistä tiedoista muodostu henkilörekisteriä. Tietojen ei kuitenkaan tarvitse olla yhdistettävissä suoraan rekisteröityyn, jotta ne olisivat henkilötietoja. Ovenavauksen suorittanut asukas on mahdollista saada selville, kun avaimen yksilöintitieto yhdistetään tiettyyn asuntoon. Erityisesti yksin asuvien henkilöiden kohdalla ovenavaustiedot voidaan käytännössä varmuudella yhdistää yksittäiseen henkilöön.

Apulaistietosuojavaltuutettu määräsi yhtiön muuttamaan henkilötietojen käsittelytoimet yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisiksi.

Henkilötietojen käsittely edellyttää aina käsittelyperustetta ja muun tietosuojasääntelyn noudattamista. Asunto-osakeyhtiö ei ollut määritellyt käsittelyperustetta tai huolehtinut muistakaan tietosuoja-asetuksesta tulevista velvoitteista, joten sen suorittama henkilötietojen käsittely on ollut lainvastaista.

Taloyhtiön olisi pitänyt arvioida muun muassa tiedonkeruun tarpeellisuutta ja tietojen säilytysajan rajoittamista. Yhtiö ei myöskään kertonut henkilötietojen käsittelystä avaimia käyttäville asukkaille läpinäkyvästi tietosuoja-asetuksen velvoittamalla tavalla.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x