Mobiilisovellus hätäpaikannukseen

Digian yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa kehittämää 112 Suomi -mobiilisovellusta on ladattu reilussa kolmessa kuukaudessa 224 260 kertaa.

112 Suomi on mobiilisovellus hätäpaikannukseen. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, soittajan sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle ja avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu.

112 Suomi -sovellusta on tähän mennessä käytetty hätäilmoituksen tekoon 3 500 kertaa. Yksi sovelluksesta apua saaneista on Kirsi Alonen-Kinnunen. Hän oli lenkkeilemässä Perhon Salamajärven kansallispuistossa, kun yhtäkkiä tuttua reittiä ei metsässä enää löytynytkään.

Sovelluksen lataus metsässä tuntui hullulta – kunnes toi avun

Alonen-Kinnunen soitti hätänumeroon, jossa häntä opastettiin lataamaan 112 Suomi -sovellus. Syrjäisen sijainnin vuoksi sijaintitiedon automaattinen välitys ei onnistunut. Alonen-Kinnunen luetteli kuitenkin koordinaatit näytöltä. Koska 112 Suomi -sovelluksessa koordinaatit ovat samassa muodossa Hätäkeskuslaitoksen järjestelmien kanssa, päivystäjä pystyi tällä perusteella paikallistamaan Alonen-Kinnusen yhdeksän metrin tarkkuudella.

– Kun päivystäjä kehotti minua lataamaan sovelluksen, en tiennyt, olisinko itkenyt vai nauranut. Ehdotus kuulosti hullulta ottaen huomioon, että olin metsässä, jossa juuri ja juuri oli kenttää, ja minun pitäisi alkaa lataamaan sovellusta. Sen jälkeen kun ymmärsin, että minut on paikannettu yhdeksän metrin tarkkuudella, tuli todella luottavainen olo, Alonen-Kinnunen kuvailee.

Laajoilta etsintätoimenpiteiltä vältyttiin

– Jos lenkkeilijän sijaintia laajassa kansallispuistossa ei tiedetä, joudutaan käynnistämään laajoja etsintätoimenpiteitä, jotka tulevat yhteiskunnalle huomattavasti kalliimmaksi. Ennen kaikkea avun tarvitsija joutuisi odottamaan apua epätietoisuudessa paljon pitempään. Tieto paikannuksesta rauhoitti eksyksissä olevaa lenkkeilijää, ja tilanne saatiin ratkaistua nopeasti, hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen sanoo.

– Tapaus on malliesimerkki, kuinka sovellus voi lisätä turvallisuutta arjessa. On todella hienoa, että reilun viiden miljoonan asukkaan maassa jo lähes neljännesmiljoona ihmistä on ladannut sovelluksen. Toivottavasti sovellus löytää jatkossa paikkansa kaikkien suomalaisten puhelimissa, julkishallinnon toimialajohtaja Sami Rantanen Digialta sanoo.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x