Mikä auto menee kaupaksi

Ajokilometreissä ennen tärkeänä pidetty 100 000 ajokilometrin raja näyttää liukuneen yhä lähemmäksi 200 000 kilometriä. Manuaalivaihteiset autot ovat pitäneet pintansa. Sähkö, hybridi tai muut uudet polttoaineet kiinnostavat vielä vain marginaalisesti ja diesel-autojen haut ovat samalla laskusuunnassa. Joka kolmannelle suomalaiselle on samantekevää, onko vaihtoauton myyjänä yksityinen henkilö vai autoliike. Yöllä suomalaisia kiinnostavat edulliset menopelit.

Harrastajalle kelpaa enemmän ajettukin, mutta käyttöautoissa yli 200 000 ajokilometriä karkottaa ostajan. Kolme suosituinta hakuja rajaavaa kriteeriä ovat maksimihinta, polttoaine ja vaihteisto, selviää Tori.fi toteuttaman vaihtoautokyselyn perusteella.

Automaattivaihteisten autojen jatkuvasti yleistyessä manuaalivaihteiset pitävät edelleen pintansa hauissa. Manuaalivaihteisia autoja etsittiin 55 % kaikista hauista, automaattien osuuden ollessa 45 %. Polttoaineissa bensiini on selvä ykkönen: 60 % hauista koski bensiiniautoja dieselin osuuden ollessa 37 %. Paljon puhutut vaihtoehtoiset käyttövoimat hybrideistä sähköautoihin tai flexifuel-moottoreihin jäävät siis kokonaisuudessa vielä hyvin marginaalisiksi. Merkittävänä löydöksenä oli diesel-autojen hakujen trendin jatkuva lasku.

Vaihdokkien kilometriraja on alkanut joustaa – edulliset autot kiinnostavat yöllä

Perinteisesti käytettyjen autojen kaupassa on tuijotettu hinnan lisäksi vuosimallia ja ajokilometrien määrää. Ennen maagisena pidetty 100 000 kilometrin raja on selvästi muuttumassa liukuvammaksi. Uusii rajapyykki näyttää nousevan 200 000 ajokilometrin tienoille, missä kiinnostuksen väheneminen alkaa selvästi näkyä myös Torin käyttäjillä.

Tarkan kilometrirajan sijaan tärkeämpi tekijä on huoltohistoria, jonka aukottomuus pitää pintansa yhtenä parhaista valttikorteista autokaupoissa. Kysely paljasti, että yli puolet kyselyyn vastanneista ostaa yhä mieluiten käytetyn auton autoliikkeestä. Mieluiten toiselta kuluttajalta auton haluaa ostaa 15 % kyselyyn vastanneista, kun taas noin 34 % vastaajista ostaa mielellään yhtä lailla liikkeestä kuin yksityiseltäkin.

Vaihtoautojen selailutottumukset vaihtelevat eri vuorokaudenaikoina ja päätelaitteittain. IItayhdeksältä arvokkaampien autojen selailu pysähtyy kuin seinään, kun taas yöllä suomalaisia kiinnostavat edullisemmat autot. Matkapuhelimella haetaan paljon ajettuja autoja, kun taas arvokkaampien ostosten perässä ollaan pääsääntöisesti tietokoneella. Maantieteellisesti esimerkiksi Kainuun alueella haetaan kalliimpia ja enemmän ajettuja autoja, kun taas Etelä-Suomessa vähemmän ajettuja ja edullisempia autoja.

– Meistä mielenkiintoinen trendi on, että joka kolmannelle suomalaiselle on samantekevää onko myyjänä yksityinen vai autoliike. Tämä on trendinomainen kehitys, jota kasvava vertaiskauppa kiihdyttää, toteaa Tori.fin autosegmentistä vastaava liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto .

– Suomalaiset yökyöpelit selailevat edullisia autoja. Myös Suomen pohjoisen alueen olosuhteet ja auton ostotottumukset näkyvät Torin käyttödatasta kuin suurentavasta peilistä, Jenni Tuomisto jatkaa.

Suomen suurin verkon kauppapaikka Tori.fi toteutti suuren vaihtoautokyselyn, johon vastasi 2700 suomalaista. Tori on Suomen nopeimmin kasvanut autojen kauppapaikka.

Katso myös

Sähköautojen julkisessa latausinfrassa näkyy kehitystä

Sähkökäyttöisiä henkilö- ja pakettiautoja palveleva latausinfrastruktuuri laajenee jatkuvasti. Raskaille ajoneuvoille soveltuvan latausinfrastruktuurin ja myös vetytankkausasemien …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x