Paraneeko parisuhde tekoälyllä

Suomessa joka viides on tyytymätön parisuhteeseensa. Parisuhdeonnellisuutta yritetään parantaa myös tekoälyllä. Tekoäly vaikutti positiivisesti varsinkin pariskuntien seksielämään, selviää VTT:n tutkimuksesta. We Did It -applikaation vaikutukset tavallisimpiin parisuhdeongelmiin olivat positiivisia. Jokainen applikaation käyttäjistä kasvatti parisuhdeonnellisuuttaan muutamassa viikossa.

– Tutkimukseen osallistuneet kokivat aluksi digitaalisen hoitomuodon huvittavana, mutta yllättyivät positiivisesti tämän tehosta ja tavasta vahvistaa parisuhdetta, VTT:n erikoistutkija Kaisa Vehmas toteaa.

Suomalainen terveysteknologiayritys julkaisi runsas vuosi sitten We Did It -mobiiliapplikaation, joka lupaa korjata parisuhdeongelmia täysin uudella tavalla. Kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen ja positiiviseen psykologiaan perustuva palvelu helpottaa parisuhteen solmukohtien ratkaisemista ilman ulkopuolista apua. Pelimäinen lähestymistapa tekee käytöstä helppoa.

Idea helposti lähestyttävästä mutta tehokkaasta parisuhdetyökalusta syntyi Langen oman avioeron yhteydessä.

– Suomessa joka viides on tyytymätön parisuhteeseensa. Samalla kuitenkin vain muutama prosentti avun tarpeessa olevista kääntyy perinteisten parisuhdeterapiapalvelujen puoleen. Liian moni jää avun ulkopuolelle ja voi huonosti. Kynnystä apuun hakeutumiselle oli saatava madallettua ja uusia tehokkaita hoitokeinoja kehitettävä, Lange kertoo palvelun taustoista.

– Pelillisyys on tämän päivän sana suunniteltaessa ihmisen eri elämänalueita parantavia digitaalisia palveluita. Suomessa pelillistämistä on We Did Itin lisäksi hyödynnetty ansiokkaasti esimerkiksi nuorten opetus- ja mielenterveystyössä, Olento Lifen toimitusjohtaja Peeter Lange sanoo.

– Pariskuntien onnellisuuden tunne kasvoi keskimäärin 33 prosentilla 21 päivässä, joka oli tutkimuksen kesto. Tämä on tutkijan näkökulmasta merkittävä parannus, Vehmas tähdentää.

Ohjelman hinta on 49,90€ kolmen viikon ajaksi. Jatkuva kuukausitilaus on 14,90€/kk. VTT:n tutkimuksen kesto oli kolme viikkoa eli 21 päivää. Projektissa ovat olleet mukana muun muassa suomalaisia terveydenhoidon ja pelinalan ammattilaisia. Tukensa antoivat myös Microsoft Appcampus, Tekes, Ely ja VTT.

Kotityöt, kommunikointi ja seksi suurimmat voittajat

Tuhansista käyttäjistä koostuva We Did It -applikaatiota käyttäneiden tietokanta kertoo, että pariskuntien tyytyväisyys kasvaa prosentuaalisesti eniten kolmella tietyllä parisuhdearjen osa-alueella. Kaikkien käyttäneiden parien kesken tyytyväisyys kotitöiden määrään ja jakautumiseen kasvaa kolmen viikon mittaisen käyttöjakson aikana keskimäärin 23,5 %. Tyytyväisyys pariskunnan keskinäiseen kommunikointiin kasvaa yleensä yli kolmanneksella, eli 36 %. Suurin ero aikaisempaan nähdään kategoriassa kosketus ja seksi, jonka tyytyväisyyslukua palvelu nostaa peräti 38 prosentilla.

– Ihminen tarvitsee kokemuksen siitä, että hän voi saada aikaan parannuksia omassa ympäristössään. Tekoäly auttaa ihmistä muuttamaan omia tulkintojaan ja toimintamallejaan. Hänet opetetaan ikään kuin omaksi terapeutikseen, Lange selventää.

Kaisa Vehmaksen mukaan tutkimuksessa korostui myös se, ettei hyvin suunnitellun sovelluksen tarvitse pakottaa käyttäjäänsä olemaan läsnä palvelussa jatkuvasti.

Katso myös

Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan

Influenssan, koronaviruksen ja tavallisen flunssan aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Kausi-influenssalla tarkoitetaan A- ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x